Gå till innehållet
Sähköpotkulautailija noudattaa liikenteessä pyöräiliijän liikennesääntöjä
Elcykel, elsparkcykel och andra lätta elfordon

Det finns många olika typer av elektriska transportmedel. Anordningens egenskaper avgör vilka trafikregler som ska följas. Till exempel omfattas en person som rör sig med elsparkcykel föremål av samma trafik- och väjningsregler som en cyklist.

I dag finns det många slags elektriska transportmedel i trafiken. Anordningens egenskaper avgör på om personen som använder den betraktas som en fotgängare, cyklist eller motorfordonsförare. Dessa egenskaper påverkar till exempel om föraren av anordningen måste ha ett körkort eller om anordningen måste omfattas av en trafikförsäkring.

För mer information, se Trafikskyddets guide för elfordon (Öppnas i ett nytt fönster) (pdf).

Elsparkcyklar ska följa reglerna för cykling

En person som rör sig med elsparkcykel måste vara förutseende och hålla måttlig hastighet i livlig stadsmiljö. Innan du använder fordonet ska du bekanta dig med dess funktion och känna till vilka trafikregler som måste följas, även om användningen av elsparkcyklar inte kräver något körkort. Det är inte en leksak, utan ett fordon. Elsparkcyklar för uthyrning har en högsta konstruktionshastighet på 25 km/h och körs enligt cykelregler. Det är uttryckligen förbjudet att köra en elsparkcykel på gångbanan.

En elsparkcykel måste, precis som en cykel, användas på en cykelväg om sådan finns. Man färdas i den högra kanten av cykelbanan och kör om framförvarande i mitten av banan. Om det inte finns någon cykelväg ska du köra elsparkcykeln på höger sida av vägen eller körbanan. I en cykelfil gäller samma regler som på körbanan.

Hänsyn till andra trafikanter är viktigt både när du rör dig med fordonet och när du parkerar det. Lämna därför inte elsparkcykeln i en passage där man kan snubbla på den eller krocka med den.

Elcyklar

Elcykeln har en drivmotor som gör den lättare att trampa än en vanlig cykel, men den ger också motion. Eftersom den är så lätt att trampa, passar elcykeln utmärkt för lite längre resor till jobbet, skolan eller butiken. Eldriften gör det också lättare att trampa i motvind och i uppförsbackar. Beroende på modell är batteriets räckvidd 30-70 km innan det måste laddas. Efter det måste du själv trampa upp farten.

Elcykling är ett bra sätt att få motion med måttlig belastning. Till exempel går arbetsresorna smidigt utan att man blir överdrivet svettig. Elcykling förbättrar rörligheten för användare i alla åldrar, ökar trafikens smidighet och minskar utsläppen. Läs mer i Trafikverkets rapport (på finska): Vägkarta för elassisterade cyklar. (Öppnas i ett nytt fönster)

Animoitu kuva sähköpyöräilijästä

Elcykeln i korthet

 • Motorn fungerar när man trampar och stänger av vid 25 km/h. Om hastigheten är högst sex kilometer i timmen, fungerar elmotorn utan att man trampar.
 • Tack vare elassistans är cykeln lättare att trampa än en vanlig cykel, den ökade kraften hjälper särskilt i uppförsbackar, precis som om någon skulle knuffa dig bakifrån.
 • Är för närvarande 6–8 kg tyngre än en vanlig cykel pga. batteriet – utan elassistans är den därför något tyngre att trampa än en vanlig cykel
 • Räckvidden beror på modellen: behöver laddas efter omkring 30–70 km
 • I nästan alla modeller kan batteriet lösgöras och laddas inomhus
 • Prisintervallet på cyklarna är stort, för närvarande kostar de vanligaste cyklarna 1 000–1 500 euro
 • Förutom elassisterade cyklar finns det helt eldrivna cyklar (motor över 250 watt, fungerar helt utan att trampa) och ombyggnadssatser (elaggregat som monteras på en vanlig cykel). Begreppet ”elcykel” avser alla tre: elassisterade cyklar, eldrivna cyklar och cyklar som omvandlas till elcyklar.
  (Källa: Trafikledsverket)

Lätta elfordon

Ett självbalanserande lätt elfordon som upprätthåller balansen även när fordonet står stilla eller inte körs av en förare får också köras på gångbanan. I så fall ska föraren ge fotgängaren fri passage.

Lätta elfordon ska vara utrustade med körljus, en röd bakre reflex och signalhorn.

Användning av anordningen kräver inte körkort, registrering eller besiktning. Bestämmelserna gällande rattfylleri täcker förutom cyklar också cyklar försedda med motor och lätta elfordon.

Anordningar som stöder gående

Anordningar eller förflyttningshjälpmedel som stöder eller ersätter förflyttning till fots används på gångbanan enligt trafikreglerna för fotgängare. 

Med anordningar som stöder gående avses till exempel balanserade en- eller flerhjuliga persontransportörer, såsom

 • balansskotrar, och
 • andra liknande lätta fordon med elmotor.