Gå till innehållet
Nuoret kävelevät tienlaidassa hämärässä heijastimet hihoissaan.
Reflex

Det är svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. En reflex hjälper till exempel bilister att upptäcka fotgängaren i skymningen. Det finns olika reflexer som passar olika stilar.

Fotgängarens synlighet i mörker

Enligt lag ska fotgängare som under mörker rör sig på väg i allmänhet använda en reflex.

En bilist som använder helljus ser en fotgängare utan reflex på en mörk väg på cirka 150 meters avstånd, beroende på fotgängarens klädsel och bilens lyktor. En fotgängare som använder reflex eller reflexväst kan ses på upp till 600 meters avstånd.

En bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex kan ses redan på 350 meters avstånd.

Även i belysta tätorter kan det vara svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. Gatlyktorna, ljusreklamen samt skuggorna av träd och buskar gör det svårare att upptäcka fotgängare och cyklister. Regn, dimma och immiga fönster försvagar bilförarens vy. Även billyktornas skick och eventuell smuts på vindrutan påverkar förarens synfält. 

En bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex kan ses redan på 350 meters avstånd.

Fotgängarolyckor i mörker

Hälften av alla dödsfall bland fotgängare inträffade i mörker eller skymning. Undersökningskommissionerna för trafikolyckor uppskattade att en reflex eventuellt kunde ha räddat livet på tre fotgängare utan reflex som dog i en olycka som inträffade i mörker (olyckor 2015-2019).

Endast varannan fotgängare använder reflex i och utanför tätort.

Fäst reflexen på rätt sätt

Det finns hängande, löstagbara och fasta reflexer. En hängande reflex ska fästas i knähöjd, så att den kan svänga fritt. Det är enklast för bilisten att upptäcka en reflex som har fästs på sidan mot vägen. En hängande reflex ska kunna svänga fritt och synas såväl framåt, bakåt som åt sidan.

Stretchreflexer och reflexband ska i första hand fästas runt handleden eller underarmen på sidan mot vägen. Reflexen kan även fästas runt underbenet om man använder flera reflexer.

De olika reflexerna utesluter inte varandra, utan de är kompletterande. Ju fler reflexer man använder, desto bättre kan en bilist se fotgängaren i mörkret eller skymningen. Reflexer som fästs på vardera sida hjälper bilföraren även att uppfatta bredden på fotgängaren.

Ju fler reflexer man använder, desto bättre kan en bilist se fotgängaren i mörkret eller skymningen. Reflexer som fästs på vardera sida hjälper bilföraren även att uppfatta bredden på fotgängaren.

Även sällskapsdjur behöver en reflex

Enligt lag ska fotgängaren i allmänhet använda en ändamålsenlig reflex när han eller hon rör sig under mörker, men en reflexväst av god kvalitet, reflexkoppel, reflexhalsband eller en reflexsele skyddar även en hund eller ett annat sällskapsdjur som rör sig med fotgängaren i skymningen. Det kan vara mycket svårt att upptäcka en mörk hund i mörker. En hund som kan urskiljas i mörkret hjälper även ägaren att synas.

Det är bra att välja en reflex som har en så stor reflekterande yta som möjligt så att hunden syns från alla håll. En reflexväst är oftast det säkraste alternativet. En reflex som fästs vid kopplet hjälper däremot speciellt cyklister att upptäcka kopplet.

När det gäller jakthundar kan användningen av en reflexväst, ett reflekterande halsband eller sele eller ett halsband eller en sele med en lampa förhindra en allvarlig skada om hunden rusar ut i trafiken efter ett byte. Ett halsband eller klädesplagg som syns väl hjälper även jägare att i krävande förhållanden skilja hunden från bytesdjur.

Nainen ja koira heijastinliivit päällä liikenteessä

Ändamålsenlig reflex

Fotgängarnas reflexer definieras i enlighet med Europeiska unionens direktiv om personlig skyddsutrustning. Reflexernas synlighet säkerställs genom att bland annat mäta reflexens totala ljusstyrka och yta enligt standarden EN 17353:2020 (förr EN 13356). De reflexer som finns till försäljning ska uppfylla kraven i standarderna och vara CE-godkända. Det är bra att kontrollera detta innan man beslutar vilken reflex man ska köpa.

På förpackningen till en ordentlig reflex ska åtminstone följande uppgifter anges:

  • CE-märkning
  • EN 17353:2020 (förr EN 13356)
  • uppgifter om det organ som utfört typgranskningen
  • bruksanvisning
  • tillverkare.

Man kan även använda reflexväst för att synas bättre i både skymning och dagsljus. Kontrollera att den reflexväst som du ska köpa är CE-godkänd och har en EN-märkning. Reflexvästar har två olika märkningar. Standarden EN 17353:2020 (förr EN 13356) gäller västar som inte är avsedda för professionellt bruk. Västar som är avsedda för professionellt bruk har standardmärkningen EN ISO 20471 (förr EN 471)

Om du själv skapar reflekterande tillbehör av reflekterande material, tyger, garn etc., bör du komma ihåg att deras reflektion inte nödvändigtvis motsvarar den hos en ändamålsenlig reflex. De hemmagjorda reflekterande dekorationerna kompletterar din klädsel under den mörka tiden, men det är värt att använda en egentlig reflex tillsammans med dem. På så sätt säkerställer du att du syns tillräckligt långt.

Av bland annat kostnadsskäl delar Trafikskyddet i huvudsak endast ut reflexer på sina egna evenemang. I vissa fall ger vi reflexer för att delas ut på större jippon eller evenemang där man till exempel ordnar reflexvisningar eller vars tema annars anknyter till reflexer.

Frågesport om reflexen

Reflexen hjälper dig att synas i trafiken när du går i mörkret. Vet du vad skyldigheten att använda reflexen bygger på? Testa dina kunskaper.