Siirry sisältöön
Turvavyö kiinni työmatkalla.

Työkalut turvalliseen työmatkaliikenteeseen

Liikenneturva tarjoaa monipuolisia materiaaleja ja toimintavinkkejä työmatkaliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Osa alla esitellyistä työkaluista on nopeasti käyttöön otettavia ja henkilöstölle helposti jaettavia, kun taas osa vaatii enemmän suunnittelua ja paneutumista aiheeseen.

Työmatkaturvallisuuden arviointityökalu

Liikenneturvan ja LähiTapiolan yhteistyössä kehittämällä työkalulla työpaikat voivat itsenäisesti arvioida työ- ja työasiamatkojen turvallisuutta, nykytilaa sekä tunnistaa kehityskohteita. Työkalu on suunnattu erityisesti johdolle, työmatkaturvallisuudesta vastaaville sekä työsuojeluorganisaatioille.

Täytettävän pdf:n voi ladata omalle koneelle, täyttää ja tallentaa tai sen voi tulostaa ja täyttää käsin.

Uutiskirje

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä työmatkaliikenteen uutiskirje tarjoaa ajankohtaisia aiheita ja vinkkejä työmatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi – helposti jaettavassa muodossa.

Tilaa uutiskirje (Avautuu uuteen ikkunaan)
Lue uutiskirjeet vuodesta 2019 alkaen

Infograafit ja kuvat

Infograafeja ja kuvia voidaan hyödyntää työpaikan aula- ja infotelevisioissa, mutta myös muussa viestinnässä, esimerkiksi intranetissä. Kuvat toimivat myös tulosteina, mikäli näyttöjä ei ole saatavilla. Tulosteita voidaan kiinnittää ilmoitustauluille, oviin tai vaikkapa vessan seinille.

Useista kuvista löytyy myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Tutustu infograafeihin ja kuviin Flickr-sivuillamme. Alla kaksi esimerkkiä. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Vinkkivideot

Vinkkivideoiden avulla on helppo viestiä henkilöstölle turvallisesta työmatkaliikenteestä. Jaa video intrassa tai laita pyörimään info-tv:n näytöllä.

Tutustu työmatkaliikenteen vinkkivideoihin Youtubessa (Avautuu uuteen ikkunaan)

Liikennevisat

Liikenneturvan liikennevisojen (Avautuu uuteen ikkunaan) avulla voit testata tietämyksesi turvallisesta liikkumisesta. Tunnetko tavallisimmat liikennemerkit? Tiedätkö, miksi liikenteessä kannattaa ennakoida? Eri kulkumuotoja koskettavat liikennesäännöt kannattaa olla hallussa, niin liikkuminen sujuu turvallisesti kaikille osapuolille. Testaa tietosi liikennevisojen avulla ja haasta työkaverisikin mukaan.

Kahoot-visoja

Kahoot on selainpohjainen kysely- ja visailusovellus, joka toimii eri päätelaitteilla ja käyttöjärjestelmillä.  Tarvitaan vain näyttö, jolle kysymykset tulevat ja kilpailijat osallistuvat omilla puhelimillaan osoitteessa kahoot.it (Avautuu uuteen ikkunaan).
Klikkaamalla linkkiä alta, pääset ns. visan järjestäjän sivulle. Voit kirjautua vieraana (continue as guest) ja valita esim. classic mode klikkamalla sitä. Ruutuun tulee näkyviin numerosarja, jonka kisaajat syöttävät kahoot.it -sivulla ja pääsevät mukaan kisaamaan. Kysymykset näkyvät yhteiseltä näytöltä tietyn aikaa, ja jokainen osallistuja vastaa omalta päätelaitteeltaan. Lopussa julkaistaan kisan voittajat. Nopeus on valttia tässä visailussa.

Jalankulkijan näkyvyys, heijastin

Autoilijat

Tapahaaste

Iso osa päivittäisestä toiminnasta on automatisoituneita tapoja, myös liikenteessä. Huonoista tavoista voi kuitenkin päästä eroon ja luoda tilalle parempia. Tapahaastepyörän avulla koko työyhteisö voi kokeilla uutta, positiivista tapaa liikenteessä ainakin 30 päivän ajan. Parhaimmassa tapauksessa kaikilla on uusi, turvallisempi rutiini kuukauden kuluttua.

Ihmiset kulkevat työmatkansa eri tavoin, siksi tapahaastepyöriäkin on eri kulkumuotojen käyttäjille. Oma haastepyöränsä löytyy myös englanniksi.

Tapahaastepyörää voi pyöräyttää tietokoneelta (tarvittaessa isoa näyttöä hyödyntäen) tai tabletilta.

Klikkaa tästä tapahaastepyörään oman kulkumuotosi mukaan

Turvallisuuskysely

Työmatkan turvallisuuskysely toteutetaan yleensä yhtenä ensimmäisistä toimenpiteistä, kun työpaikalla aloitetaan työmatkaliikenteen turvallisuutta parantavat toimenpiteet. Kyselyn avulla saadaan tietoa henkilöstön kulkutavoista, työmatkan vaaranpaikoista ja läheltä piti -tilanteista. Kyselyn tuloksia kannattaa käyttää pohjana suunniteltaessa jatkotoimenpiteitä.

Kysely on aina osa laajempaa työmatkaliikenteen yhteistyökokonaisuutta ja se onkin hyvä lähtölaukaus pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Kysely toteutetaan yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Liikenneturva lähettää työpaikalle vastauslinkin, joka jaetaan henkilöstölle. Kyselyyn vastataan nimettömänä ja vastaukset tallentuvat Liikenneturvan palvelimelle; yksittäistä vastaajaa ei ole mahdollista tunnistaa. Liikenneturva tekee vastauksista yhteenvedon ja esittelee sen työpaikan edustajille.

Katso lyhyt maistiainen kyselystä (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Teematapahtumat

Työpaikat voivat järjestää henkilöstölleen teematapahtumia, joissa nostetaan esille jokin vuodenaikaan sopiva tai muuten ajankohtainen liikenneturvallisuusteema. Kevääseen sopii esimerkiksi turvallisen pyöräilyn tapahtuma, syksyyn taas jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkymiseen liittyvä tapahtuma, jossa voi nostaa esille heijastimen ja pyörän valon tärkeyden. Alkutalvella voi puolestaan herätellä työntekijöitä liukkaisiin keleihin Pysy pystyssä -tapahtuman kautta.

Henkilöstön liikenneturvallisuuskoulutus

Liikenneturva on tuottanut yhteistyössä UPM:n kanssa itseopiskeluaineiston, joka ohjaa erityisesti autolla liikkuvia pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään. Verkkokurssin on globaalisti suorittanut tuhansia UPM:n työntekijöitä yhdeksällä eri kielellä. Vastaava koulutusaineisto on tällä hetkellä mahdollista saada sopimuksen mukaan isojen yritysten koulutusmateriaaliksi, jos yrityksellä itsellään on valmiudet sen tekniseen toteutukseen. 

Jos työpaikkasi haluaa tehdä lähempää yhteistyötä työmatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi, ota yhteyttä lähimpään Liikenneturvan aluetoimipisteeseen.