Siirry sisältöön
Nuoret autossa puhelimien kanssa.

#SafeSpaceAutoon

Jokainen valinta vaikuttaa, että auto pysyy tiellä. Miten toimit kaveriporukassa? Osoitatko arvostusta jos riskinotosta liikenteessä kerrotaan tai jaetaan somessa kuvia? Vai uskallatko kyseenalaistaa riskikäyttäytymistä? Varmistetaan yhdessä, että kaveriporukka palkitsee järkevästä käyttäytymisestä, ei hölmöilystä.

Oikeus sanoa ääneen

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kuljettajalla on kyydissä kavereita. Tällöin myös näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskejä. Sosiaalinen normi, eli käsitys siitä, mikä omassa vertaisryhmässä on sallittua ja hyväksyttyä, vaikuttaa nuoren käyttäytymiseen myös liikenteessä.

Joukkoharha viittaa ryhmän jäsenten harhakuvitelmaan todellisuudesta. Esimerkiksi yksi ryhmästä voi ajatella, että muut ryhmän jäsenet eivät pidä turvavyön käyttämistä tärkeänä, koska he eivät riko ryhmän sisäistä normia ja laita turvavyötä porukassa. Muut ryhmässä saattavat paheksua turvavyön käyttämättömyyttä, mutta jos he eivät tuo sitä esille syntyy joukkoharha siitä, että kaikki uskovat turvavyön käyttämättä jättämisen olevan yleisesti hyväksytty normi.

Jos sinua arveluttaa tai pelottaa, niin todennäköisesti ryhmässä joku muukin tuntee samoin. Yhdessä uskaltaa tarvittaessa helpommin sanoa, jos kyyti ei tunnu turvalliselta. Muista, että sinulla ja kaverilla on aina oikeus sanoa ääneen, jos kuskin kyydissä pelottaa. 

Ryhmäpaine

Ryhmäpaine ja joukkoon kuulumisen tarve voivat saada ihmisen toimimaan vastoin omia periaatteitaan. Henkilö voi muuttaa käytöstään, arvojaan tai asenteitaan, jotta ne vastaisivat paremmin ryhmän odotuksia. Ryhmäpaine voi olla positiivista tai negatiivista. Positiivinen ryhmäpaine voi olla esimerkiksi kannustamista ja rohkaisemista johonkin hyvään asiaan. Esimerkiksi kaverit voivat rohkaista hakemaan kesätyöpaikkaa, johon nuori ei koe olevansa tarpeeksi pätevä. Negatiivinen ryhmäpaine on painostamista tekemään asioita, joita toinen ei halua tehdä tai ei tekisi yksin. Kaverit voivat esimerkiksi painostaa kokeilemaan tupakanpolttoa tai keulimaan mopolla.

Video ryhmäpaineesta toimii avauksena keskustelulle, jossa voidaan pohtia kaveriporukan vaikutusta omaan liikennekäyttäytymiseen sekä omista mahdollisuuksista vaikuttaa kavereiden toimintaan liikenteessä.

Kuinka käsitellä ryhmäpainetta nuorten kanssa? Löydät keskusteluohjeet opetusmateriaaleistamme.

Matkustajataitotesti

Kuinka hyvä matkustaja olet? Tuetko kuskin toimintaa ja autat omalta osaltasi matkan turvallisen sujumisen? Tee testi ja mieti voisitko parantaa omaa käyttäytymistäsi apukuskina.