Siirry sisältöön
Jääkiekkoilija Noora Räty heijastinkampanjan kuvassa.

Heijastin – Ole vahvasti näkyvä

Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Heijastimia on erilaisia ja moneen tyyliin sopivia.

Jalankulkijan näkyminen pimeällä

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen. 

Jalankulkuonnettomuudet pimeällä

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kolme heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta jalankulkijaa (vuosien 2015-2019 onnettomuudet (Avautuu uuteen ikkunaan)).1

Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta (53 % vuonna 2020).

Asianmukainen heijastin

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan. Myytävien heijastinten tulee täyttää standardin vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä. Tämä on syytä tarkistaa ennen ostopäätöksen tekoa.

Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot
  • käyttöohjeet
  • valmistaja.

Myös heijastinliivillä voidaan tehostaa näkymistä hämärässä ja päivänvalossa. Hankkiessasi heijastinliivejä, varmista, että myös ne ovat CE-hyväksytyt ja että niistä löytyy EN-merkintä. Heijastinliiveissä on käytössä kahta merkintää. EN 1150 on standardi ei-ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä standardimerkintä on EN ISO 20471 (entinen EN 471)

Jos itse askartelee heijastavista materiaaleista, kankaista, langoista tms. heijastavia asusteita, kannattaa muistaa, ettei niissä heijastavuus välttämättä ole asianmukaisen heijastimen luokkaa. Itsetehdyt heijastavat koristeet täydentävät pimeän ajan lookia, mutta niiden rinnalla kannattaa käyttää varsinaista heijastinta. Näin varmistat, että näyt riittävän pitkälle.

Muun muassa kustannussyistä Liikenneturva jakaa pääsääntöisesti heijastimia vain omissa tilaisuuksissaan. Joissain tapauksissa annamme heijastimia jaettavaksi, esimerkiksi jos isohkoon tempaukseen tai tapahtumaan liittyy vaikkapa heijastinnäyttöjä tai tilaisuus on muutoin heijastinteemainen.

Kiinnitä heijastin oikein

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Heijastin myös lemmikkieläimelle

Laki velvoittaa jalankulkijoita yleensä käyttämään asianmukaista heijastinta pimeän aikana liikkuessaan, mutta hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on myös jalankulkijan seurana liikkuvan koiran tai muun lemmikkieläimen turvana hämärän aikaan. Tummakarvaista koiraa voi olla erittäin vaikea havainnoida pimeässä. Pimeästä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään.

Heijastinvalintaa tehdessä tulisi huomioida, että heijastavaa pintaa on mahdollisimman paljon ja että koira erottuu kaikista suunnista. Huomioliivi on usein turvallisin vaihtoehto. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin puolestaan auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomioimaan hihnan.

Metsästyskoiralla huomioliivin, heijastavan tai valolla varustetun pannan tai valjaiden käyttö voi estää vakavan loukkaantumisen, jos koira syöksyy saaliin perässä tielle ja muun liikenteen keskelle. Näkyvä panta tai vaate auttaa myös metsästäjiä erottamaan koiran saaliseläimestä usein vaativissa olosuhteissa.

Kampanja muisuttaa, että kausi alkaa, muista heijastin. Heijastinpäivää vietetään 1.10.
Vahvasti näkyvä -kampanjan tähtinä loistavat jääkiekkoilija Noora Räty, koripalloilija Tuukka Kotti ja jalkapalloilija Nikolai Alho.

Heijastinpäivä on 1.10.

Heijastinpäivää vietetään joka vuosi 1.10. Heijastinpäivä muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa käynnistämään heijastinkauden – viimeistään nyt.

Liikenneturvan lanseeraamaa päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan myös liikenneturvallisuustyössä, koska unohtaminen on inhimillistä. Oikea-aikainen muistutus kannustaa tekemään turvallisia valintoja. 

Vahvasti näkyvä -kampanjassa jääkiekkoilija Noora Räty, koripalloilija Tuukka Kotti ja jalkapalloilija Nikolai Alho kannustavat heijastimen käyttöön. Kampanjan viesti on yksinkertainen: Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida kiinnittämällä heijastimet takkeihin, laukkuihin ja muihin varusteisiin.

1 OTI Vuosiraportit 2015-2019. (Avautuu uuteen ikkunaan)