Siirry sisältöön
Jalankulkija jäisellä kävelytiellä. Käyttää nastakenkiä.
Pitoa jalankulkuun

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Kävelijän oma ennakointi, keliin sopivat jalkineet ja liukuesteet sekä jalankulkuväylien hyvä kunnossapito ehkäisevät liukastumisesta johtuvia kaatumisia.

Suomalaisille sattuu paljon kaatumis- ja liukastumistapaturmia, erityisesti talven liukkailla keleillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan talviliukastumistapaturmien takia on vuosittain keskimäärin noin 4 600 potilasta vuodeosastohoidossa ja arviolta noin 11 000 potilasta avohoidossa. Pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa THL:n mukaan yhteiskunnalle keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannuksia aiheutuu myös työnantajille työntekijän jouduttua liukastumistapaturman johdosta sairauslomalle.

Liukastuminen viime talvena (2022-2023) jäisellä kelillä

Liikenneturva ja Kantar Public 2023, N= 1073.

Liukastumistapaturmia sattuu kaikenikäisille. Kuka tahansa voi liukastua, autoilijakin on ainakin osan matkasta kävelijä. Ikääntyneillä kaatumisista johtuvat vammat ovat yleensä vakavampia kuin nuoremmilla, sillä iäkkäiden keho on hauraampi ja kestää huonommin iskuja. Kaatumistapaturmia ei tilastoida liikenneonnettomuuksina.

Jalkineet kelin mukaan

Jalankulkijan liukastumisriskin kannalta vaarallisin keli on, kun jäisen pinnan päälle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jään pinnalle muodostuu vesikalvo jään sulaessa. Keliin sopivat jalkineet vähentävät liukastumisriskiä. Talvijalkineita ostaessa kannattaa varmistaa, että kengän pohja on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista ja on voimakkaasti kuvioitu. Turvallisin pohjakuvio on sivuilta avoin ja urat alaspäin leviäviä ja syvyydeltään 5-8 mm. Nastakengät antavat hyvän pidon vaihtelevissa keleissä. Kannattaa muistaa, että nastakengät saattavat olla liukkaat kivilattialla.

Pidoltaan paras jalkine on sellainen, jossa on matala, leveä kanta.

Lisäpitoa liukuesteistä

Liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumisia ja ne ovat hyödyllinen lisä erityisen liukkaalla kelillä. Liukuesteiden tulee olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja henkilönsuojaimia, mistä on osoituksena CE-merkintä. Markkinoilla on paljon erilaisia malleja, joista jokainen löytää varmasti omiin tarpeisiinsa sopivat liukuesteet. Osa liukuesteistä on jalkineessa pysyvästi kiinni olevia ja osa helposti irrotettavissa. Liukuesteitä hankittaessa kannattaa kauppaan ottaa mukaan ne jalkineet, joiden kanssa esteitä on pääasiallisesti tarkoitus käyttää.

Liukuesteiden valintakriteerit

  • pysyvät tukevasti paikallaan,
  • ovat oikean kokoiset, jotta nastat osuvat maata vasten,
  • eivät rajoita liikaa liikkumista,
  • tarvittaessa voidaan riisua tai ottaa pois käytöstä vaivattomasti. Sileillä ja kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla, käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

Myös kävelysauvat ja -kepit sekä potkukelkka ovat käteviä apuvälineitä liukkaalla kelillä. Paljon sisätiloissa liikkuvalle kitka- tai pitopohjakengät ovat hyvä vaihtoehto.

Katso taulukosta, mikä vaihtoehto sopii sinulle:

Infograafi: valitse kenkä tai liukueste käyttötarpeesi mukaan. Liukuesteet ja erilaiset nasta- ja kitkajalkineet sopivat monipuolisesti ulkoiluun, Kitka- ja pitopohjakengät sopivat erityisesti kaupunkiin ja niitä ei tarvitse varoa sisätiloissa.

Hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä

Tutkitusti myös hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä. Tasapainoa edistää hyvä lihaskunto keskivartalossa ja alaraajoissa. Päivittäisen liikunnan ohella esimerkiksi tanssi tai taiji kehittävät tasapainoa.

Muista myös varata aikaa matkoihin. Keskity kävelyyn, älä puhelimeen. Lisää vinkkejä pystyssä pysymiseen kampanjasivulla. (Avautuu uuteen ikkunaan)