Gå till innehållet

Säker pendeltrafik är en central del av arbetssäkerheten. Trafikskyddet påverkar säkerheten i arbetstrafiken genom kommunikation och genom direkt samarbete med arbetsplatserna.

Trafiksäkerheten är en viktig del av arbetarskyddet

Det lönar sig att inkludera säkerheten i arbetstrafiken som en del av strategin och verksamhetssättet på varje arbetsplats. Arbetsplatsens behov, bransch och storlek påverkar valet av praktiska åtgärder. Målet är noll olycksfall i arbetstrafiken.

Trafikskyddet erbjuder mångsidiga verksamhetsmodeller, verktyg och material för att förbättra säkerheten i arbetstrafiken.

En trafiksäker arbetsplats: självvärderingsmatris

Detta verktyg är ämnat för arbetsplatserna för att bedöma nuläget vad gäller säkerheten vid arbetsresor och som stöd för en fortgående utveckling av säkerheten. Verktyget är riktat särskilt till ledningen, arbetarskyddsorganisationen och personer som ansvarar för säkerheten vid arbetsresor.

En trafiksäker arbetsplats (pdf)

Infografer och illustrationer

På vårt Flickr-konto (Öppnas i ett nytt fönster) finns många olika infografer och illustrationer av olika trafikteman. En del av dessa finns också på engelska/svenska.

Kundbrev

Kundbrevet som utkommer fyra gånger om året lyfter fram aktuella teman och frågor som gäller trafiksäkerheten. Kundbrevet publiceras också på engelska. Du kan beställa nyhetsbrevet via den finska sidan.

Läs kundbrev

2023
2/2023 NTM-centralen i Lappland är Finlands första Trafiksäkra arbetsplats, samåk arbetsresorna – hurdan passagerare är du?, undvik lösgods i passagerarutrymmet, aktiv arbetsresa säkert med cykel, beakta sommarjobbare. (Öppnas i ett nytt fönster)
1/2023 Trafiksäker arbetsplats 2023, Mipros tre teman om pendlingssäkerhet, Förbered dig på varierande vårväder och En vårlig cykelservicedag på arbetsplatsen?  (Öppnas i ett nytt fönster)

2022
4/2022 Höjdpunkterna i webbinariet, Naturresursinstitutets (Luke) arbetsresor, håll dig benen. (Öppnas i ett nytt fönster)
3/2022 Tips för säker och ekonomisk körning, Verksamhetstips för arbetsplatserna under höstsäsongen, Glömde du reflexen?  (Öppnas i ett nytt fönster)
2/2022 Nya anvisningar för hur man möter utryckningsfordon på en landsväg, Känner du till vilka regler som gäller för elsparkcykling? Hurdant är ditt körskick? (Öppnas i ett nytt fönster)
1/2022 Vår i sinnet – aktuellt inom arbetstrafiken just nu, Cykla till jobb och tillbaka, Se upp för motorcyklister (Öppnas i ett nytt fönster)

2021
6/2021 Vet du hur lyktorna i din bil fungerar? (Öppnas i ett nytt fönster)
5/2021 Var beredd på halka, Hjortdjur i rörelse, var uppmärksam (Öppnas i ett nytt fönster)
4/2021 Skolorna har börjat – beakta skoleleverna i trafiken (Öppnas i ett nytt fönster)
3/2021 Känn trafikreglerna (Öppnas i ett nytt fönster)
2/2021 Byt till sommardäck i rätt tid, Förbered dig för vårsolen (Öppnas i ett nytt fönster)
1/2021 Var beredd på dåligt väglag och instruera dina anställda att förutse (Öppnas i ett nytt fönster)