Nuoren aloittaessa yläkoulun vanhempia saattaa huolestuttaa moni asia: tupakointi ja muiden päihteiden käyttö, seurustelu, netin käyttö ja koulukiusaaminen. Liikenneturvallisuus ei välttämättä vastaavasti herätä huolta, vaikka nuori lähestyy ikää, jolloin liikenneonnettomuuteen joutumisen riski kasvaa.
Nuori on kokematon liikenteessä
Yläkoulun aloittava nuori on jo oppinut paljon, mutta hän on vielä melko kokematon liikenteessä. 13-18-vuotiaiden aivot eivät ole vielä kokonaan kehittyneet. Viimeisenä kehittyy etuotsalohko, jossa aivojen ”ohjauskeskus” sijaitsee. Impulssien ja tunteiden säätely on vasta kehittymässä ja nuori voi ottaa turhia riskejä. Hän ei myöskään välttämättä osaa ajatella, mitä seurauksia omista teoista voi olla.
Riskikäyttäytyminen liikenteessä lisääntyy
Yläkouluun mennessä nuoren koulumatka muuttuu, usein myös kulkutapa. Nuori etsii rajojaan ja se näkyy liikkumisessa ja suhtautumisessa turvallisuuteen. Esimerkiksi pyöräilykypärän käyttö lopetetaan usein yläkouluun mentäessä. Seiskaluokkalaisilla alkaa olla kavereita, joilla on mopo tai omasta moposta haaveillaan. Kaverin kyytiin mennään usein ja kiusaus kokeilla kaverin mopoa on suuri, vaikka ajo-oikeutta ei vielä olekaan. Myös halu kuulua joukkoon ja hyväksynnän hakeminen muilta voi saada nuoren tekemään asioita, joita hän ei normaalisti tekisi.
Vanhempien esimerkki liikenteessä tärkeä
Nuori tarvitsee aikuisen suojelua, vaikka hän muuta väittäisi. Vanhemmilla on suuri vaikutus nuorten käyttäytymiseen liikenteessä, ja nuoret kuuntelevat vanhempiansa – vaikkei se aina siltä vaikutakaan. Nuoret kyllä huomaavat, kun vanhempi osoittaa välittävänsä. Riskikäyttäytymiseen on puututtava ajoissa.
Nuoret ovat hyvin tietoisia vanhempiensa ajotyylistä ja -nopeuksista. Vanhempien käyttäytyminen merkitsee enemmän kuin sanat. Tämä pätee ajotavan lisäksi myös turvavarusteiden käytössä.
Mitä voin tehdä vanhempana?
- Ole hyvä roolimalli. Osoita nuorelle arvostavasi turvallista liikennekäyttäytymistä.
- Kannusta nuorta tekemään turvallisia valintoja.
- Puutu nuoren riskikäyttäytymiseen.
- Kysele ja kuuntele nuoren liikennekäyttäymisestä.
Alla löydät vanhemmille suunnattuja vinkkejä eri aihealueiden alle listattuna.
Kulkutapavalinnat
- Kannusta nuorta liikkumaan kävellen tai pyörällä mahdollisimman paljon. Mieti tarkkaan, mihin nuori kannattaa kuljettaa autolla. Nuorena opitut liikkumistottumukset heijastuvat myöhempään ikään asti.
- Erityisesti koulumatkaliikunta lisää arkiliikunnan määrää huomattavasti. Koulumatkan kulkeminen kävellen tai pyörällä tukee myös nuoren vireyttä ja oppimista.
- Mieti, millaisen esimerkin liikkumistavan valinnasta annat lapselle. Miten taittuu matka esimerkiksi lähikauppaan?
Turvallinen pyöräily
- Yläkouluun siirryttäessä myös koulumatka usein muuttuu. Käykää nuoren kanssa yhdessä läpi, mitä reittiä koululle kannattaa ajaa pyörällä. Turvallisin reitti ei aina ole lyhyin!
- Yläkouluikäinen ei enää saa ajaa jalkakäytävällä. Ajoradalla ajettaessa liikennesääntöjen tuntemisen merkitys kasvaa. Käykää yhdessä nuoren kanssa läpi etenkin keskeiset väistämissäännöt ja miettikää lähiympäristöstä erilaisia esimerkkejä liikennetilanteista ja niissä toimimisesta.
- Omalla esimerkilläsi on suuri merkitys. Millaista esimerkkiä itse annat turvallisesta pyöräilystä ja liikennesääntöjen noudattamisesta? Onhan kypärä myös omassa päässäsi?
- Miettikää yhdessä nuoren kanssa, miten voi vastata, jos joku kaveripiirissä arvostelee kypärän käyttöä.
- Kypärän käyttö on helpompaa, kun kypärä on mieluisa ja itse valittu. Nuorta itseään miellyttävään kypärään kannattaa panostaa.
Turvallinen mopoilu
- Tehkää sopimuksia turvallisesta mopoilusta. Kolme tärkeää asiaa, joista voit tehdä sopimuksen nuoren kanssa ovat:
- Jos otat, et aja
- Et koskaan lähde päihtyneen kuljettajan tai viritetyn mopon kyytiin
- Mopoillessa ja mopon kyydissä ollessa kypärä on aina päässä ja kunnolla kiinnitettynä.
- Muistuta myös muista turvavarusteista.
- Mopolla tai mopoautolla ajaessa korostuu sopivien väylien valinta. Auta nuorta miettimään sopivia reittejä esimerkiksi harrastuksiin tai kouluun huomioiden väylien nopeusrajoitukset, liikennemäärät ja olosuhteet.
- Kannusta lasta mopoillessa ottamaan muut tielläliikkujat huomioon. Anna positiivista palautetta ennakoivasta ajotavasta. Tärkeää on huomioida nopeus tilanteen mukaan, tarkkailla muuta liikennettä ja pitää riittävää turvaväliä.
Tarkkaamattomuus liikenteessä
- Keskustele yhdessä nuoren kanssa kännykän käytöstä liikenteessä.
- Sopikaa, että tienylityksissä ja risteyksissä ei ole turvallista keskittyä viestittelyyn, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön.
- Jos puheluun on pakko vastata vilkkaassa liikenteessä, pysähdy puhelun ajaksi.
- Keskustelkaa kuulokkeiden käytöstä liikenteessä. Pyöräillessä tai mopoa ajaessa esimerkiksi musiikin kuuntelu samanaikaisesti vaikuttaa kykyyn havainnoida ympäröivää liikenneympäristöä. Kävellessäkin kuulokkeiden äänenvoimakkuuden tulee olla riittävän matala, jotta ympäristön äänet kuuluvat selkeästi ja riittävän kaukaa.
- Muista, että esimerkin voima on valtaisa – nuori oppii matkimalla sinua. Näytä omalla käyttäytymisellä mallia nuorelle ja vältä puhumista kännykkään esimerkiksi samalla, kun pyöräilet tai kävelet nuoren kanssa.
Päihteet ja liikenne
- Osoita nuorelle, että välität hänestä ja siitä, mitä hänelle tapahtuu. Muistuta, että niin pahaa tilannetta ei ole, ettei nuori voisi soittaa vanhemmalle ja pyytää apua.
- Myös päihteiden käytön ja liikennekäyttäytymisen osalta vanhemman omalla esimerkillä on väliä. Miten perustelet nuorelle omia alkoholinkäyttötapojasi? Millaisen mallin annat lapselle siitä, miten arvioit omaa ajokuntoasi esimerkiksi illanvieton tai juhlien jälkeen?
- Ota päihtyneenä ajamisen seuraukset esiin nuoren kanssa.
- Osoita kiinnostusta nuoren mielipiteisiin ja kokemuksiin siitä, minkälaista päihteiden käyttö nuoren lähiympäristössä on – ja miten nuori suhtautuu alkoholin lisäksi muihin päihteisiin. Keskustele alkoholin lisäksi myös muiden päihteiden vaikutuksista ajokuntoon liikenteessä.
- Erityisesti nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet jatkuvasti myönteisemmiksi ja kannabiksen vaikutuksesta ajokykyyn liikkuu nuorten keskuudessa myös paljon virheellistä tietoa. Tutustukaa aiheeseen yhdessä ja keskustelkaa siitä, miksi minkään päihteen vaikutuksen alaisena ei voi ajaa.
- Miettikää yhdessä, miten voi jämäkästi kieltäytyä menemästä päihtyneen kuljettajan kyytiin tai estää kaveria ajamasta päihtyneenä.
Pimeässä näkyminen
- Heijastimen käyttöä voi edistää antamalla lapsen tai nuoren valita itse oma heijastin. Tämän päivän valikoimasta löytyy moneen makuun ja tyyliin sopiva heijastinhahmo.
- Huolehdi, että nuoren pyörässä on asianmukainen ja toimiva valo sekä heijastimet.
- Keskustele nuoren kanssa heijastimen käytön tärkeydestä. Autoillessa voit esimerkiksi kannustaa nuorta seuraamaan, miten hyvin heijastinta käyttävät jalankulkijat erottuvat liikenteessä ja toisaalta miten tummiin vaatteisiin pukeutunutta, ilman heijastinta liikkeellä olevaa henkilöä on vaikea havaita. Auton kyydissä heijastimen käytön tärkeys konkretisoituu nuorelle paremmin.
- Mopoilevan nuoren näkyvyyteen on erityisesti kiinnitettävä huomiota. Opeta mopoileva nuori itse ennen ajoon lähtöä tarkistamaan, että mopon valot toimivat. Värikäs kypärä ja värikäs heijastimin varustettu ajoasu parantavat muutoin heikosti havaittavissa olevan mopoilijan näkyvyyttä muille tienkäyttäjille.