Siirry sisältöön
Mopoautossa istuu kaksi nuorta
Mopoautolla liikenteessä

Mopoauto on ajoneuvona kevyempi kuin henkilöauto, joten tienpinnan epätasaisuudet vaikuttavat siihen enemmän. Mopoauton kolariturvallisuus ei ole niin hyvä kuin henkilöauton.

Mopoauton turvallisuus

Mopoauto-onnettomuuksissa erottuu samoja piirteitä kuin mopo-onnettomuuksissa ja uusien nuorten kuljettajien henkilöautolla ajamissa onnettomuuksissa. Kokemattomilla kuljettajilla on vaikeuksia säätää ajonopeus olosuhteiden mukaisiksi. Ajotaito joutuu koetukselle, mikä näkyy tieltä suistumisten kasvuna. On hyvä tiedostaa, että mopoauton kolariturvallisuus ei ole niin hyvä kuin henkilöauton.

Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan 15 vuoden ikä ja vähintään AM/121-luokan ajokortti. Lue lisää ajokorttiluokista Ajokortti-infon sivuilta. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Mopoauto on kevyt ja sen ohjattavuus vaikeampaa

Vaikka mopoauto on nelipyöräinen, sen ohjattavuus talven liukkailla on vaikeampaa tavalliseen henkilöautoon verrattuna. Mopoauto on ajoneuvona kevyempi, joten tienpinnan epätasaisuudet vaikuttavat siihen enemmän. Myös puuskainen sivutuuli voi tuntua kevyessä ajoneuvossa pienenä heilahteluna. Kuljettaja voi kevyessä mopoautossa havainnoida paremmin tien laatua ja hidastaa tarvittaessa.

Mopoautolla talvella

Talvikautena mopoilun ja mopoautoilun haastavuutta lisäävät polanteet ja väyliä kaventavat lumivallit. Oikeat varusteet, huomio reitinvalintaan ja ennakoiva ajotapa lisäävät talvimopoilun turvallisuutta. Talviaikaan niin mopossa kuin mopoautossa edellytetään karkeakuvioisia talvikäyttöön sopivia renkaita. 

Mopoautoilijoiden on talvella hyvä pitää mielessä, että mopoauto on kapeampi kuin tavalliset henkilöautot. Mopoauto ei välttämättä sovi kulkemaan samoissa urissa ja polanteissa kuin muu liikenne.

Huonojen renkaiden pito murtuu helpommin, mikä voi johtaa kaatumiseen. Oikean rengasvalinnan lisäksi talvella tilannenopeuden valinta on erityisen tärkeää. Liian nopeasti ajamalla joutuu helposti tilanteisiin, joissa tienpinnan liukkaus voi yllättää.

Mopoauton renkaat

Mopoautossa on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun talvirenkaita, jos sää sitä vaatii. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai nastattomat. Kulutuspinnan pääurien urasyvyys on oltava vähintään 3mm.

Talvirenkaaksi katsotaan rengas, joka on hyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin tarkoitetuksi talvirenkaaksi E-säännön n:o 117 tai 108 mukaisesti ja merkitty mainitussa E-säännössä säädetyn mukaisesti 3PMSF-symbolilla taikka joka on tämän määräyksen 2 kohdassa tarkoitettu nastarengas. Jos tässä tarkoitettuun ajoneuvoon soveltuvia edellä tarkoitettuja renkaita ei ole yleisesti saatavissa, talvirenkaaksi katsotaan muu talvikäyttöön soveltuva karkeakuvioinen rengas taikka nastarengas tai lumiketjuin varustettu rengas.

Oikean rengasvalinnan lisäksi talvella tilannenopeuden valinta on erityisen tärkeää. Liian nopeasti ajamalla joutuu helposti tilanteisiin, joissa tienpinnan liukkaus voi yllättää.