Siirry sisältöön
Vauva turvakaukalossa

Neuvolat ja lasten liikenneturvallisuus

Turvallinen liikkuminen liikenteessä vauvan tai isomman lapsen kanssa saattaa mietityttää vanhempia ja aiheesta myös kaivataan tietoa neuvolakäynneillä. Lue alta vinkit, joiden avulla voit tukea perheitä lasten turvallisessa liikkumisessa liikenteessä ja huoltajia liikennekasvattajina toimimisessa.

Huoltajien tukeminen lasten turvallisessa kuljettamisessa

Liikenneturva tukee neuvoloissa työskenteleviä ammattilaisia ja lasten huoltajia tarjoamalla tietoa ja materiaaleja liikenneturvallisuudesta.

Suurin osa pienten lasten vakavista liikenneonnettomuuksista tapahtuu heidän matkustaessaan auton kyydissä. Oikean kokoinen ja ohjeiden mukaan käytetty turvaistuin suojaa lasta parhaiten mahdollisessa kolaritilanteessa. Huoltajien kanssa on hyvä keskustella lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa ja korostaa sitä, että on aina tärkeää keskittyä liikenteeseen ja vain levänneenä kannattaa tarttua rattiin. Liikenneturvan sivuilta löydät vastauksia esimerkiksi seuraaviin huoltajien esittämiin kysymyksiin: Minkälaisen turvaistuimen hankin? Mikä on turvaistuimen käyttöikä? Miksi selkä menosuuntaan on turvallisin kuljetustapa? Mitä iSize tarkoittaa? Mikä on Plus-testi? Lue täältä lisää turvaistumista.

Lapsi autossa -esite, julisteet ja videot

Lapsi autossa -esitteessä kerrotaan perustiedot eri-ikäisten lasten turvalaitteista ja oikeanlaisen turvaistuimen valinnasta sekä lasten kuljettajana toimimisesta. Esitettä voi jakaa perhevalmennuksissa ja neuvolakäyntien yhteydessä. Julisteita kannattaa laittaa odotushuoneen seinälle muistuttamaan aiheesta. Lapsi autossa -videota voi näyttää perhevalmennuksessa tai niistä voi vinkata vanhemmille.

Liikenneturva suosittelee, että lapsia kuljetetaan selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään ja että asianmukaista turvaistuinta käytetään 150 cm pitkäksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuimella oleva turvaistuin. Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä.

Lasten kanssa liikutaan myös pyörällä. Lapsen kuljettamiseen polkupyörällä löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. Lasta voi kuljettaa esimerkiksi polkupyörän lastenistuimessa, polkupyörän perävaunussa tai laatikkopyörässä. Tieliikennelaki velvoittaa käyttämään alle 135 cm pituisella lapsella polkupyörän kyydissä asianmukaista istuinta. Sopiva istuin estää lapsen putoamisen pyörän kyydistä ja estää lapsen jalkojen joutumisen kosketuksiin renkaiden tai pyörän pinnojen kanssa. Vinkkaa huoltajille Liikenneturvan vinkit lapsen turvalliseen kuljettamiseen pyörän istuimessa, perävaunussa tai laatikkopyörän kyydissä ja video lapsen kuljettamisesta pyörällä:

Huoltajien tukeminen lapsen liikennekasvatuksessa

Varhaislapsuudessa luodaan perusta turvallisille asenteille ja toimintavoille. Lapset ottavat vanhemmistaan mallia -myös liikenteessä. Erityisesti asenteet turvallisuutta kohtaan periytyvät usein kotoa.

Liikenneturva on tuottanut lasten vanhemmille sivuston, jonka sisältämät animaatiot kannustavat huoltajia toimimaan hyvinä roolimalleina ja liikennekasvattajina. Sivustosta kannattaa kertoa huoltajille.

Liikenneturvalta löytyy myös verkko-oppimisympäristö lasta odottaville ja alle kouluikäisten lasten huoltajille. Verkkoympäristön tarkoituksena on toimia perheille paikkana, josta löytyy helposti luotettavaa ja ajantasaista tietoa liikenneturvallisuudesta. Kurssi tarjoaa mm. Liikenneturvan vinkit perhevalmennukseen, oikean turvaistuimen valintaan, liikennekasvattajana toimimiseen ja huoltajien omaan liikenneturvallisuuteen. Verkkokurssista kannattaa kertoa huoltajille etenkin lapsen odotusaikana ja myös myöhemmin, jos vanhemmat kaipaavat aiheesta tietoa.

Lapsi liikenteessä -materiaalikokonaisuus

Lapsi liikenteessä -kokonaisuus on suunnattu nelivuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen Se koostuu huoltajien oppaasta ja lapsen tehtäväkirjasta sekä julisteesta. Materiaali on jaossa vanhemmille vain neuvoloiden kautta. Huoltajien oppaassa kuvataan, miten liikennekasvatus otetaan osaksi arkipäivää lapsen eri ikävaiheissa. Tehtäväkirjan avulla lapsi voi huoltajien kanssa käydä läpi jokapäiväiseen liikkumiseen ja turvallisiin toimintatapoihin liittyviä asioita.

Liikenneturvan maksuttomat materiaalit ja koulutukset neuvoloille

Liikenneturva tarjoaa materiaalia neuvoloiden käyttöön. Esitteet ja oppaat sopivat jaettavaksi neuvolakäyntien yhteydessä. Julisteet sopivat neuvoloiden seinille muistuttamaan huoltajia liikenneturvallisuusasioista. Materiaaleja voi tilata Liikenneturvalta. Maksuttomiin materiaaleihimme ei lisätä posti- tai toimituskuluja.

Liikenneturvalta löytyy maksuton liikenneturvallisuuden verkkokurssi äitiys- ja lastenneuvoloissa työskenteleville terveydenhoitajille.

Liikenneturva järjestää myös maksutonta tilauskoulutusta ammattilaisille. Kysy Liikenneturvan koulutuksista lähimmästä aluetoimipisteestäsi.