Siirry sisältöön
Vauva turvakaukalossa

Neuvolat ja liikenneturvallisuus

Lasten liikenneonnettomuuksia voidaan ehkäistä. Neuvoloilla on tärkeä rooli huoltajien tukemisessa tässä tehtävässä lasten liikenneturvallisuuden edistämisessä.

Tietoa perheiden tukemiseen lasten turvallisessa kuljettamisessa ja lasten liikennetaitojen kehittämisessä

Liikenneturva tukee neuvoloita tarjoamalla tietoa ja materiaaleja. Teemoina ovat niin lasten turvallinen kuljettaminen, kuin se miten huoltajat voivat tukea lastensa liikennetaitojen kehittymistä. Koulutamme myös mielellään neuvolan henkilöstöä lasten ja perheiden liikenneturvallisuusasioista.

Huoltajille on hyvä puhua lasten kuljettamisesta autossa, johon voi joskus liittyä haastavia tilanteita. Huoltajille on hyvä korostaa sitä, että on aina tärkeää keskittyä liikenteeseen ja vain levänneenä kannattaa tarttua rattiin. Lue lisää lasten kuljettamisesta. Tiedätkö miten vastata esimerkiksi seuraaviin huoltajien kysymyksiin: Minkälaisen turvaistuimen hankin? Mikä on turvaistuimen käyttöikä? Miksi selkä menosuuntaan on turvallisin kuljetustapa? Mitä iSize tarkoittaa? Mikä on Plus-testi? Lue täältä lisää turvaistumista.

Varhaislapsuudessa luodaan perusta turvallisille asenteille ja toimintavoille. On tärkeää, että kerrot huoltajille heidän olevan tärkeitä roolimalleja lapsilleen myös liikennekäyttäytymisessä. Tiedätkö miten monin eri tavoin huoltajat voivat tukea lapsen matkaa turvalliseksi tiellä liikkujaksi? Lue lisää: Lapsi oppii mallista -vinkkejä vanhemmille.

Lasten kanssa liikutaan myös pyörällä. Lue vinkkejä lapsen turvalliseen kuljettamiseen pyörän istuimessa, perävaunussa tai laatikkopyörän kyydissä tai katso lyhyt video lapsen kuljettamisesta pyörällä:

Kysy Liikenneturvan koulutuksista neuvoloissa työskenteleville lähimmästä aluetoimipisteestäsi.

Liikenneturvan tarjoamat materiaalit neuvoloille

Liikenneturva tarjoaa materiaalia neuvoloiden käyttöön. Julisteet sopivat neuvoloiden seinille muistuttamaan huoltajia liikenneturvallisuusasioista. Esitteet ja oppaat sopivat jaettavaksi neuvolakäyntien yhteydessä.

Materiaaleja voi tilata Liikenneturvalta ja ne ovat maksuttomia eikä tilauksiin lisätä posti- tai toimituskuluja. 

Lapsi autossa -esite ja videot

Esitteessä kerrotaan perustiedot eri-ikäisten lasten turvalaitteista ja oikeanlaisen turvaistuimen valinnasta sekä lasten kuljettajana toimimisesta. Esitettä voi jakaa perhevalmennuksissa ja neuvolakäyntien yhteydessä.

Liikenneturva suosittelee, että lapsia kuljetetaan selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään ja että asianmukaista turvaistuinta käytetään 150 cm pitkäksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuimella oleva turvaistuin. Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä. 

Alla olevia Lapsi autossa -videoita (Avautuu uuteen ikkunaan) (4 kpl) voi jakaa eteenpäin:

Lapsi liikenteessä -materiaalikokonaisuus

Lapsi liikenteessä -kokonaisuus on Liikenneturvan vain neuvoloiden kautta jakeluun tarjoama materiaali. Se koostuu huoltajien oppaasta ja lapsen tehtäväkirjasta sekä julisteesta. Materiaali on suunnattu nelivuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen. Huoltajien oppaassa kuvataan, miten liikennekasvatus otetaan osaksi arkipäivää lapsen eri ikävaiheissa. Tehtäväkirjan avulla lapsi voi huoltajien kanssa käydä läpi jokapäiväiseen liikkumiseen ja turvallisiin toimintatapoihin liittyviä asioita.

Liikenneturvallisuusaiheisia julisteita neuvolan seinälle

Lasten turvallinen kuljettaminen autossa -julistesarja kertaa perusteet lasten turvalaitteista. Sarjaan kuuluu kolme julistetta: Turvakaukalo-juliste, Turvaistuin-juliste sekä Turvavyöistuin-juliste sekä Pituusmitta-juliste.

Lapsi liikenteessä -piirrosjuliste muistuttaa vanhempia liikennekasvatuksen periaatteista.

Julisteita neuvolan seinälle tai opaskortteja vanhemmille jaettavaksi löytyy myös heijastimista, jalan ja pyöräillen -liikennesäännöistä sekä pyöräilykypäristä.