Siirry sisältöön
Lapsi istuu autossa turvaistuimessa

Lapsen kuljettaminen autossa

Lasten huoltajat ovat yleensä vastuullisia kuljettajia, jotka välttävät ottamasta selkeitä riskejä liikenteessä. Toisaalta autossa matkustava lapsi saattaa kaapata huomion tai väsymys viedä ajokunnon. Huoltajat voivat sopivan turvaistuimen valinnan lisäksi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen monin tavoin.

Lapsi voi viedä huomion

Lapset saattavat viedä kuljettajan huomion pois liikennetilanteen seuraamisesta. On tärkeää muistaa, että ajaessa tulee keskittyä vain liikenteeseen. Lasta ei voi syöttää ajon aikana, eikä takapenkille ole turvallista kurkotella. Jos lapsi tarvitsee huomiota matkan aikana, on syytä pysäyttää auto.

Jos auton kyydissä on pieni itkevä vauva, saattaa huomio olla erityisen vaikea pitää liikenteessä. Pienen vauvan kanssa autoilua kannattaa välttää, jos se tuntuu hankalalta.

Lapsen kanssa autoilu voi olla erityisen hankalaa kuljettajille, joilla ei vielä ole paljon ajokokemusta. Kokemattomilla kuljettajilla ajaminen vaatii keskittymistä, eikä lasta voida huomioida ajon aikana heikentämättä turvallisuutta.

Huomioi ajokuntosi – väsymys heikentää ajokykyä

Huonot yöunet heikentävät ajokykyä. Pienten lasten vanhempien tiedetään olevan usein väsyneitä vauvan unirytmistä johtuen. Jos yöunet jäävät heikoksi, on turvallisempaa suosia muita kulkumuotoja rattiin tarttumisen sijaan.

Myös hormonaaliset tekijät saattavat vaikuttaa ajokykyyn. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota raskauden ja synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeinen masennus on melko yleinen tila, joka voi vaikuttaa turvallisuudesta huolehtimiseen ja heikentää myös ajokykyä.

Jos kuljetat lastasi päiväkotiin, hoitopaikkaan tai kouluun

Noudata päiväkodin tai koulun ohjeita alueella ajamisesta ja pysäköinnistä. Vältä peruuttamista päiväkodin tai koulun alueella, auton taakse jää helposti pieni lapsi piiloon.

Lasten vieminen kouluun autolla ruuhkauttaa koulujen lähiympäristöä ja lisää liikenneriskejä. Auton kyydissä istuva lapsi ei myöskään kartuta omia liikennetaitojaan samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkeva.

Joukkoliikenteessä

Totuta lapsi joukkoliikenteeseen pienestä pitäen. Joukkoliikenteen hyödyntäminen on turvallista ja ekologista.

Kerro lapselle, miten pysäkillä käyttäydytään ja miten kulkuvälineeseen noustaan. Muistuta, että kulkuvälineessä istutaan paikoillaan, kunnes se pysähtyy.

Tienylitys linja-autosta poistumisen jälkeen on usein vaarallinen tilanne. Muistuta, että auton edestä tai takaa ei saa lähteä ylittämään tietä ennen kuin linja-auto on lähtenyt pysäkiltä ja näkyvyys on jälleen hyvä.

Vanhempien keinoja vaikuttaa turvallisuuteen lapsen kuljettajina

  • Kun autossa on kuljettajan lisäksi toinen aikuinen, hän voi kuljettajan sijasta hoitaa tai viihdyttää lasta ajon aikana, jolloin kuljettaja saa keskittyä ajamiseen. Lapsen kanssa kannattaakin autoilla vain toisen aikuisen kanssa – varsinkin, jos lapsi viihtyy huonosti autossa.
  • Matkanteosta kannattaa tehdä lapsille mahdollisimman mukavaa. Sopivasti puettu lapsi viihtyy autossa paremmin. Vanhemmille lapsille on hyvä varata etukäteen tekemistä ajomatkoille.
  • Lapsi kannattaa autossa sijoittaa paikkaan, jossa hän vie kuljettajan huomiota vähiten. Liikenteeseen voi olla vaikea keskittyä, jos lapsi on etupenkillä.
  • Vanhempien lasten kanssa on hyvä keskustella siitä, miten olla hyvä matkustaja ja miksi kuljettajan on annettava keskittyä ajamiseen.
  • Omaa ajokuntoa on hyvä pohtia aina ennen rattiin tarttumista. Väsyneenä kannattaa suosia muita liikkumismuotoja.
  • Perheissä, joissa on useampi auto käytössä, on lasten kuljettamiseen syytä valita perheen turvallisin auto.
  • Kännykkä ja autoilu eivät sovi yhteen. Ensinnäkin kännykän käyttö nostaa riskiä joutua kolariin ja toiseksi on tärkeää, että toimit liikenteessä hyvänä esimerkkinä lapsellesi myös kännykän käytön suhteen.