Liikenneturva on tuottanut liikenneturvallisuuteen liittyvää materiaalia neuvoloiden käyttöön sekä jaettavaksi lasten vanhemmille neuvolakäyntien yhteydessä.

Materiaaleja voi tilata Liikenneturvalta ja ne ovat ovat maksuttomia eikä tilauksiin lisätä posti- tai toimituskuluja. 

Lapsi autossa -esite ja videot

Esitteessä kerrotaan tiiviisti perustiedot eri-ikäisten lasten turvalaitteista sekä oikeanlaisen turvaistuimen valinnasta. Esitettä voi jakaa perhevalmennuksissa sekä myöhemmin neuvolakäyntien yhteydessä, kun turvaistuimen vaihto isompaan tulee ajankohtaiseksi. Liikenneturva suosittelee, että asianmukaista turvaistuinta käytetään 150 cm pitkäksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä. 

Tietoa turvaistuimista ja lapsen kanssa autoilusta

Minkälaisen turvaistuimen hankin? Mikä on turvaistuimen käyttöikä? Miksi selkä menosuuntaan on turvallisin kuljetustapa? Mitä iSize tarkoittaa? Mikä on Plus-testi? Lue lisää turvaistumista.

Lapsiperheen turvalliseen autoiluun liittyy muutakin kuin vain sopivan turvaistuimen valinta. Lue lisää lasten kuljettamisesta.

Lapsi liikenteessä -materiaalikokonaisuus

Lapsi liikenteessä -kokonaisuus koostuu vanhempien oppaasta ja lapsen tehtäväkirjasta. Se on suunnattu nelivuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Vanhempien oppaassa kuvataan sitä, miten liikennekasvatus otetaan osaksi arkipäivää lapsen eri ikävaiheissa. Tehtäväkirjan avulla lapsi voi vanhempien kanssa käydä läpi jokapäiväiseen liikkumiseen ja turvallisiin toimintatapoihin liittyviä asioita.

Lapsen turvallinen kuljettaminen pyörällä

Lasten kanssa liikutaan myös pyörällä. Lue vinkkejä lapsen turvalliseen kuljettamiseen pyörän istuimessa, perävaunussa tai laatikkopyörän kyydissä tai katso lyhyt video lapsen kuljettamisesta pyörällä.

Liikenneturvallisuusaiheisia julisteita neuvolan seinälle

Lasten turvallinen kuljettaminen autossa -julistesarja kertaa perusteet lapsen tarpeesta oikeanlaiseen turvaistuimeen autossa matkustaessaan. Sarjaan kuuluu kolme julistetta: Turvakaukalo-juliste, Turvaistuin-juliste sekä Turvavyöistuin ja istuinkoroke -juliste.

Lapsi liikenteessä -piirrosjuliste muistuttaa vanhempia liikennekasvatuksen periaatteista.

Pituusmittajulisteen avulla voi tarkistaa yhdessä lapsen kanssa, tarvitseeko hän autossa matkustaessaan turvaistuinta. 

Julisteita neuvolan seinälle tai opaskortteja vanhemmille jaettavaksi löytyy myös heijastimista, suojateistä sekä pyöräilykypäristä.

Materiaaleja voi tilata Liikenneturvalta ja ne ovat ovat maksuttomia eikä tilauksiin lisätä posti- tai toimituskuluja.

Aihepiirit: