Yläkoululainen ja turvallinen pyöräily
Yläkouluikäinen on usein jo taitava pyörän käsittelijä, mutta kyky hahmottaa liikenneympäristöä on vielä kehittymässä.
Yläkouluikäinen on usein jo taitava pyörän käsittelijä, mutta kyky hahmottaa liikenneympäristöä on vielä kehittymässä.
Pyöräily on erinomaista arkiliikuntaa ja nuorelle hyvä kulkuneuvo niin koulumatkoille kuin vapaa-ajallekin. Pyörällä liikkuminen on vaivatonta ja matka taittuu nopeasti. Yläkouluikäinen on usein jo taitava pyörän käsittelijä, mutta kyky hahmottaa liikenneympäristöä on vielä kehittymässä. Nuoren kanssa on hyvä käydä läpi turvallisen pyöräilyn keskeisiä tekijöitä:
Pyöräilijänkin on tärkeä tuntea liikennesäännöt. Vain alle 12-vuotiaata saavat pyöräillä jalkakäytävällä. Nuoren kanssa kannattaakin yhdessä harjoitella ajoradalla pyöräilyä ja väistämissääntöjä liikenteessä. Väistääkö autoilija vai pyöräilijä pyörätien jatkeella? Keskeisimmät pyöräilyyn ja kävelyyn liittyvät liikennesäännöt voi kerrata yhdessä nuoren kanssa Jalan ja pyörällä -oppaasta tai sääntöanimaatioistamme.
Pyöräilykypärän käyttö on laissa säädetty. Kypärä ehkäisee tehokkaasti pään vammoja. Yläkouluun siirtyminen on kuitenkin vaihe, jolloin pyöräilykypärän käyttö vähenee huomattavasti. Kun ymmärtää nuoren syitä olla käyttämättä kypärää, voi myös löytää keinon saada nuori käyttämään kypärää.
Usein nuoret vetoavat esimerkiksi ulkonäköön, kypärän kuljettamisen hankaluuteen ja siihen, että kaveripiiristä kenenkään muun ei tarvitse enää käyttää kypärää. Pyöräilykypäriä on monenlaisia ja mieluisan kypärän hankkimiseen kannattaa nähdä vaivaa.
Nuoren elämässä vanhempien ja lähipiirin lisäksi tärkein vaikuttajaryhmä ovat omat kaverit. Ryhmäpaineessa voi kypärä jäädä pois, vaikka periaatteessa sen käytön itse mieltäisikin fiksuksi. Vanhempana voit auttaa nuorta tunnistamaan ryhmän normien merkitystä omaan käyttäytymiseen ja tarjota mahdollisuuksia jo etukäteen yhdessä miettiä, miten ryhmäpaineen alla voi ilmaista oman mielipiteen jämäkästi ja miten omista turvallisista valinnoista pidetään kiinni. Pelko ryhmän ulkopuolelle jäämisestä on todellinen ja sen voittamiseksi nuori tarvitsee ymmärrystä siitä, mistä ryhmän vuorovaikutuksen säännöt syntyvät.
Kun nuori perustelee kypärän käyttämättömyyttä sillä, että kukaan muukaan ei käytä kypärää, pohdi yhdessä nuoren kanssa, mistä ryhmässä hyväksyttävä käyttäytyminen muodostuu. Monet muutkin varmasti miettivät samoja asioita ja luulevat, että kaveripiirissä kaikki pitävät kypärän käyttöä typeränä, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Kypärää käyttäen murretaan tätä joukkoharhaa ja tehdään kypärän käyttö hyväksyttäväksi.
Kypärän käyttöön voi myös yhdessä etsiä perusteluja. Tutkitustihan kypärä suojaa päätä onnettomuuden sattuessa. Se, että on taitava ajaja, ei sulje pois vahingon tai onnettomuuden mahdollisuutta. Pyöräilytapaturmiin voi varautua ennalta käyttämällä kypärää – itse onnettomuutta sen käyttö ei ehkäise. Pyöräilykypärän käyttöön liittyen levitetään etenkin sosiaalisessa mediassa paljon väärää tietoa.
Aikuisen asenteilla ja esimerkillä on myös pyöräilykypärän käyttämiseen suuri vaikutus. Vanhemman ja muiden aikuisten kypärän käyttö viestii myös siitä, että kypärä ei kuulu pelkästään lapsuuteen eikä kypärän käyttämättömyys ole yksi aikuistumiseen kuuluva riitti. Koko perheen on näytettävä esimerkkiä kypärän käytöstä.