Siirry sisältöön
Nuoria autossa
Nuoria rohkaistaan puuttumaan kaverin riskialttiiseen toimintaan liikenteessä – Vaikuttavia Punainen Liitu -esityksiä Kotkassa 4.5. ja Haminassa 5.5.2022

”Et sä uskalla ajaa kovaa? Otetaan vähän tehoja irti!” Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa liikenteessä, mutta kaverit voivat omalla toiminnallaan myös tukea kuljettajan ajoa. Liikenneturva kannustaa kuljettajien lisäksi matkustajia miettimään, mitä itse voisi tehdä matkan turvallisen sujumisen eteen. Toisen asteen opiskelijoille suunnattu Punainen Liitu -esityksessä kannustetaan nuoria pohtimaan omia valintojaan liikenteessä. Esitys nähdään toukokuussa Kotkassa ja Haminassa.

Ensimmäinen vuosi ajokortin saamisen jälkeen on nuorelle onnettomuusalttein

15–24-vuotiaat ovat liikenneturvallisuustyölle erittäin tärkeä kohderyhmä, sillä nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten liikennekuolemien määrä on vähentynyt 40 prosentilla ja loukkaantumisten määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Edelleen joka kolmas liikenteessä loukkaantunut on nuori.  Eniten vahinkoja sattuu nuorelle ensimmäisenä vuonna ajokortin saamisen jälkeen.*

”Etenkin nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa nuorista ei kuulu riskiryhmään, vaan käyttäytyy liikenteessä turvallisesti”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Kaikkien toiminnalla kaveripiirissä on merkitystä matkan turvallisuuteen. Liikenneturvan uuden nuorille suunnatun #SafeSpaceAutoon-kampanjan avulla kannustetaan nuoria puuttumaan kaverin riskialttiiseen toimintaan liikenteessä, mutta myös kehumaan turvallisesti ajavaa kuljettajaa. Kaverin kehu tai kannustus voi rohkaista kuljettajaa tekemään turvallisempia valintoja liikenteessä myös jatkossa.

”Tuoreen kuljettajan ajoharjoittelu jatkuu vielä kortin saamisen jälkeenkin. Tämä olisi myös kyytiin tulevien kavereiden syytä muistaa. Riskialttiiseen ajotapaan kannattaa puuttua heti kättelyssä. Jokaisella on oikeus sanoa ääneen, jos kaverin kyydissä pelottaa”, Korhonen kertaa.

Puhuttelevia kokemuksia aidoista liikenneonnettomuuksista

Uuden kampanjan lisäksi toisen asteen opiskelijoille suunnattu Punainen Liitu -esitys kannustaa nuoria pohtimaan omia valintojaan liikenteessä. Esitys nähdään toukokuussa Kotkassa ja Haminassa.

”Esityksessä nuoret näkevät vakavia seurauksia liikenneonnettomuudesta eri näkökulmista ja tosielämän tarinoiden muodossa. Tavoitteena on, että esityksen nähtyään nuoret ajattelevat omaa liikkumistaan ja tekevät hyviä valintoja liikenteessä. Toivomme nuoren myös oivaltavan, että omilla vastuullisilla valinnoilla ja teoilla voi vaikuttaa omaan ja kavereiden turvallisuuteen”, pohtii Korhonen.

Esitys koostuu kahdesta osasta. Tunnin kestävässä tilaisuudessa salissa vuorottelevat todelliseen nuorten onnettomuuteen pohjautuva, dramatisoitu videotarina sekä ensihoitajan, poliisin ja palopelastajan omakohtaiset kertomukset nuorten liikenneonnettomuuksissa työskentelystä. Lopuksi kuullaan onnettomuudessa osallisena olleen nuoren näkökulmasta. Tärkeä osa toimintamallia on esityksen jälkeen oppilaitoksissa pidettävä jälkikeskustelu, joka käydään opettajien johdolla pienryhmissä.

”Punainen Liitu -esityksessä kerrotaan esimerkiksi paikalle ensimmäisenä saapuvan pelastajan kokemukset liikenneonnettomuuksien seurauksista. Kokemukset aiemmista esityksistä osoittavat, että nuoret keskittyvät esitykseen hiljaa ja hievahtamatta. Se on todella vaikuttavaa seurattavaa”, sanoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen vs. paloinsinööri Eero Valojää.

Tervetuloa seuraamaan Punainen Liitu -esitystä Kotkaan tai Haminaan

Lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville tarkoitettu Punainen Liitu -esitys nähdään vuonna 2019 uudistetulla materiaalilla ensimmäistä kertaa Etelä-Kymenlaaksossa keskiviikkona 4.5.2022 Kotkan teatterissa ja torstaina 5.5.2022 Haminan teatterissa. Molempina päivinä on kaksi samansisältöistä esitystä.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan nuorille suunnattua vaikuttavaa ja koskettavaa liikenneturvallisuusaiheista esitystä keskiviikkona Kotkaan. Kotkan esitykset alkavat kello 10.00 ja kello 14.00. Teatterisalin ovet suljetaan viisi minuuttia ennen kummankin esityksen alkua, minkä jälkeen saliin ei enää pääse.

”Toimittajat ovat tervetulleita Kotkaan keskiviikon esityksiin jo kello 9.00 alkaen. Ennen varsinaisen esityksen alkua on mahdollisuus esimerkiksi haastatella esiintyjiä”, Korhonen kertoo.

Haminan esityksissä paikkoja on rajoitetusti. Mikäli haluat tulla seuraamaan esitystä Haminaan, olethan ensin yhteydessä Tarja Korhoseen.

Toukokuun Punainen Liitu -esitykset järjestetään yhteistyössä Kymenlaakson pelastuslaitoksen, Kaakkois-Suomen Poliisin, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten, Punainen ristin ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa.  

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva, puh. 040 534 1183
vs. paloinsinööri Eero Valojää, Kymenlaakson pelastuslaitos, puh. 044 702 6311


*Tutustu nuorten kuljettajien tilastokatsaukseen: Nuorten henkilövahingot liikenteessä