Siirry sisältöön
Leveäkaistatiellä ohittaminen

Liikenneturvan sivuilla ”turvallinen ohittaminen”- ”ohittaminen leveäkaistatiellä” annetaan ymmärtää, että ohittamiseen leveäkaistatiellä pätevät täsmälleen samat säännöt kuin ohittamiseen tavallisella maantiellä. Siis keskiviivaa ei saisi ylittää, jos on vastaantulevaa liikennettä? Käytännössä sitä tehdään alinomaa. Entä ohittaminen sulkuviivan kohdalla, jos se voi tapahtua ylittämättä sulkuviivaa?

Pitää paikkansa.

Leveäkaistatielläkin saa ohittaa vain silloin, kun sen voi tehdä turvallisesti. Jos vastaantulevien kaistalla ei ole tulijoita, voi keskiviivan ylittää samalla tavalla, kuten tavallisella tiellä. Leveäkaistatielläkään ei kuitenkaan saa ohittaa ohituskieltoalueella.

Sulkuviivaa ei saa ylittää. Voit ohittaa leveäkaistatiellä, jos se onnistuu ylittämättä sulkuviivaa eikä ohittamista ole muuten kielletty.

Leveäkaistatie on myös terminä hieman harhaanjohtava, koska määritelmää ei löydy tieliikennelaista (729/2018) ja kyseiset väylät ovat vaihtelevasti 2–4-kaistaisia ajokaistan määritelmästä johtuen. Kuten kaksisuuntaisella ajoradalla yleensä, ajoneuvoa on ajettava mahdollisimman lähellä ajoradan oikeaa reunaa ja yleensä oikeanpuolimmaisimmalla ajokaistalla.

Vastaantulevan liikenteen puolta saa käyttää ohittamiseen vain silloin, kun ajosuunnassa on yksi ajokaista. Sulkuviiva ja ohittaminen eivät suoraan liity toisiinsa, joten ohittaminen sulkuviivan kohdalla on sulkuviivaa ylittämättä mahdollista, ellei ohittamista ole muuten kielletty.