Tiedote
Autoilu
Joensuu
Kuopio
Mikkeli

Poliisin, Autonrengasliiton ja Liikenneturvan valtakunnallinen tiedotus-valvontatapahtuma jakaa rengastietoutta autoilijoille, jotka saavat samalla ajantasaisen tiedon oman autonsa renkaiden kunnosta. Poliisi tekee rengasratsiassa omaa valvontatyötään, joten sileistä renkaista ropsaistaan sakolla.

Viime vuonna liikenteessä oltiin vain viidellä seudulla, ja Kuopion seutu oli tuttuun tapaan mukana. Silloin Kuopion ja lähikuntien ratsiaan ajoi huonokuntoisilla renkailla 10,4 prosenttia autoilijoista, kun vuonna 2016 huonorenkaisia oli vielä 12,3 prosenttia. Auton rengastus luokitellaan huonokuntoiseksi, jos auton kulunein rengas on 0-2 mm.

Mikkelin seudun edellisessä rengasratsiassa vuonna 2016 12,3 prosenttia ajoi huonokuntoisella rengastuksella, ja kahta vuotta aiemmin huonokuntoiseksi määriteltiin 15,1 prosenttia rengastuksista.

Joensuun seudulla on perinteisesti ollut ratsiassa hajontaa: jopa joka viides auto on osunut ratsiaan huonoilla renkailla, kuten vuonna 2014. Vuonna 2016 liikuttiin poikkeuksellisen hyvillä renkailla, sillä huonokuntoisia renkaita oli vain 8,1 prosentissa autoista.

Ratsaa renkaasi ja tarkista ilmanpaineet

Koko maassa vuoden 2016 tulos oli ratsiahistorian paras: 2 mm tai sitä vähemmän kulutuspintaa löytyi 10,5 prosentissa autoista.

”Rengasratsiassa on tullut joka vuosi eteen talvirenkaita, joista on nastat poistettu. Talvirenkaiden märkäominaisuudet eivät ole hyvät, joten näissä tapauksissa kuljettaja ottaa melkoisen riskin”, muistuttaa ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Sadekelitesteissä onkin selvitetty, että puoliksi kulunut talvirengas on aivan yhtä huono kuin loppuun ajettu kesärengas.

”Sadekelillä on nopeutta pudotettava reilusti, jos renkaat eivät ole enää priimaa. Ratsaa itse renkaasi ja tarkista samalla ilmanpaineet säiden nyt viilentyessä”, neuvoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Rengasratsioiden aikataulu Itä-Suomessa:

Kuopio

  • maanantaina 10.9. klo 9.15 alkaen Kuopio, Leväsentie (Bilteman risteys), josta siirrytään puoliltapäiviltä Suonenjoelle ja myöhemmin Leppävirralle.
  • keskiviikkona 11.9. klo 9.00 Siilinjärvi, Hamulan levike sekä iltapäivällä Pajulahti ja Lastukoski.

Mikkeli

  • maanantaina 10.9.2018 klo 09.00 VT5 Tertin kartanon levike, ja päivän mittaan paikat vaihtuvat.

Joensuu

  • torstaina 13.9 klo 9.00 Kuoringan levike Liperissä

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan Itä-Suomen neuvontahenkisiä rengasratsioita tien päälle.

Lisätiedot:

Etelä-Savo: yhteyspäällikkö Eini Karvonen, p. 040 535 8898
Pohjois-Karjala: yhteyspäällikkö Mari Voutilainen, p. 0400 960177
Pohjois-Savo: koulutusohjaaja Erkka Savolainen, p. 050 4124157
Itä-Suomen poliisilaitos: ylikomisario Petri Pahkin, p. 0500 708193

Tagit: 
rengasratsia, Auton renkaat