Siirry sisältöön
Sähköpotkulautailija antaa tietä suojatietä ylittävälle jalankulkijalle.
Valvontatempaus Helsingissä kiinnittää huomiota sähköpotkulautailun sääntöihin

Liikenneturva ja Helsingin poliisilaitos järjestävät toukokuussa sähköpotkulautailun valvontatempauksen. Tarkkailun alla on erityisesti sähköpotkulautailijan paikka, liikennevalojen noudattaminen ja matkustajan kyyditseminen. Oikein toimiville on luvassa pieniä palkintoja, sääntöjä rikkoville toisenlaisia pikavoittoja.

Liikenneturvan kyselyn* mukaan peräti neljä viidestä suomalaisesta kokee, etteivät sähköpotkulautailijat noudata hyvin liikennesääntöjä. Myös poliisi on päässyt oikaisemaan sähköpotkulautailijoita.

”Jalkakäytävällä ajaminen, punaisen liikennevalon noudattamatta jättäminen sekä matkustajan kyyditseminen ovat yleisimpiä rikkeitä sähköpotkulautailijoilla”, luettelee ylikonstaapeli Tuija Saarinen Helsingin poliisilaitokselta.

”Virheellinen ajokäyttäytyminen aiheuttaa vaaratilanteita ja turvattomuuden tunnetta jalankulkijoissa. Kun ajoneuvolla lähdetään liikenteeseen, on tunnettava sitä koskevat liikennesäännöt ja noudatettava niitä”, Saarinen korostaa.

Sähköpotkulautailijakin on ajoneuvon kuljettaja

Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen muistuttaa, että sääntöjen noudattamatta jättäminen voi myös lisätä kielteistä suhtautumista liikkumismuotoon yleisesti. Erityisesti, jos sähköpotkulaudalla liikutaan jatkuvasti väärässä paikassa.

”Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla noudatetaan pyöräilijän liikennesääntöjä, mikä tarkoittaa, että sillä tulee ajaa pyörätiellä, ei jalkakäytävällä. Jos pyörätietä ei ole, ajetaan pientareella tai ajoradalla. Tässä on vielä monella kuskilla petrattavaa”, Pohjonen opastaa.

Sähköpotkulautailijoiden valvonta on yksi poliisin liikennevalvonnan painopisteistä Helsingissä myös tänä vuonna. Helsingin poliisi ja Liikenneturva avaavat kauden valvontatempauksella toukokuussa. Liikenneturva on mukana ratsiassa keskustelemassa sähköpotkulautailun säännöistä ja jakamassa pieniä palkintoja esimerkillisesti toimiville sähköpotkulautailijoille.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public (nyk. Verian) maaliskuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 75 prosenttia.