Siirry sisältöön
Autoilija ajaa matalalta paistavaa aurinkoa kohti.
Autoilija: pysy tarkkana kevään vaihtelevissa keleissä

Matalalta paistava aurinko ja likainen tuulilasi saattavat aiheuttaa vaaratilanteita keväisin. Keväisin keli saattaa vaihdella nopeasti ja tyhjä pesunestesäiliö ei naurata kuran lentäessä tuulilasiin. Liikenneturva muistuttaa, että näkeminen on aina autolla ajavan vastuulla.

Kevät tuo liikenteeseen auringon, kurakelit sekä peräkärryt. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden määrä lisääntyy, kun jäiset tienpinnat sulavat. Näiden takia autoilijan pitää pysyä skarppina myös keväisin, vaikka talviset lumipyryt olisivat ohi.

Matalalta paistava aurinko häikäisee

Matalalta paistava kirkas kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Tuulilasi sekä muut ikkunat kannattaa putsata säännöllisesti niin ulkopuolelta kuin sisäpuolelta. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä.

”Lasipintojen putsaamisen lisäksi kannattaa tarkistaa pyyhkijänsulkien kunto” huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Sami Kivilä. ”Huonokuntoiset sulat voivat naarmuttaa tuulilasia, mikä lisää häikäisyhaittoja. Jos sulat jättävät raitoja tuulilasiin, kannattaa ne vaihtaa uusiin” Kivilä jatkaa.

Tuulilasiin roiskuva rapa vie näkyvyyden

Sulava lumi tuo tienpinnoille kuraa, joka roiskuu edellä ajavan renkaista tuulilasiin. Autoilijan tulee tarkastaa tuulilasinpesunesteen riittävyys jo ennen ajoon lähtöä. Jos neste loppuu kesken ajon, on paikallaan pysähtyä hankkimaan sitä lisää. Näkyvyys voi huonontua todella nopeasti kevätkeleissä, jos tuulilasia ei pääse tasaisin väliajoin pesemään.

”Jos huono näkyvyys kuitenkin yllättää, on tärkein asia alentaa nopeus tilanteen vaatimalle tasolle. Silloin kuskille jää enemmän aikaa tehdä havaintoja sekä pelivaraa yllättäviä tilanteita varten” Kivilä muistuttaa.

Peräkärryn kuljettaminen ja lastaus

Kevät on rakennusurakoiden tai piharemonttien sesonkiaikaa, ja moni hyödyntää peräkärryä hakiessaan materiaaleja projektinsa toteuttamiseen.

”Peräkärryä vetävän on erityisen tärkeää havainnoida ja ennakoida muuta liikennettä. Tilanteeseen sopivan nopeuden valinnassa on otettava huomioon sekä olosuhteet että kuormaus” sanoo Kivilä.

Auton rekisteriotteesta löytyy tieto siitä, miten painavaa kärryä autolla saa vetää. Peräkärry on kuormattava niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja kuorma jaetaan tasaisesti kärryn pohjan koko alalle. Lopuksi kuorma sidotaan kiinni kunnollisilla liinoilla. Lasti on kiinnitettävä huolella myös kuomullisessa kärryssä.

Liikenneturvan vinkit kevätautoiluun

  • Sovita ajaminen olosuhteiden mukaan: jos et näe kunnolla, alenna nopeutta.
  • Huolehdi tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta. Putsaa lasi myös sisäpuolelta.
  • Tarkista, että pyyhkijät toimivat kunnolla ja lasipesunestettä on riittävästi.
  • Näy muille: pidä takavalot päällä kirkkaassakin säässä.
  • Huolehdi peräkärryn huolellisesta lastaamisesta