Siirry sisältöön
Neljä nuorta pysäköidyn auton ympärillä. Yksi ottaa selfietä koko porukasta.
Somehaasteet aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä 

Erilaiset sosiaalisessa mediassa levinneet haasteet ovat keränneet suosiota nuorten keskuudessa. Liikenteeseen liittyvät haasteet ovat usein hengenvaarallisia. Liikenneturva kannustaa vanhempia juttelemaan nuoren kanssa haasteista ja niiden vaaroista.

Puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi joko nähneensä liikenteessä tapahtuvia temppuiluhaasteita somessa tai kuullut puhuttavan niistä.* 

”Liikenteeseen liittyvät somehaasteet voivat olla vaarallisia osallistujille, kavereille ja sivullisille. Lisäksi haasteet yllyttävät usein rikkomaan lakia. Haasteiden seurauksena voi olla vakava onnettomuus ja esimerkiksi luisuttelusta voi saada sakkoja ja ajokieltoa”, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kertoo. 

Kyselyyn vastaajista 71 % pitää somehaasteita typeränä. 

”Hienoa, että suuri osa on tätä mieltä. Toivottavasti he myös sanovat sen ääneen ja puuttuvat vaaralliseen menoon liikenteessä”, sanoo Rutila.  

Rohkaise nuorta puuttumaan hölmöilyyn 

Ota liikenne ja somehaasteet nuoren kanssa rohkeasti puheeksi. Voit kysyä onko nuori törmännyt temppuiluhaasteisiin liikenteessä tai somessa. Ole muutenkin kiinnostunut siitä, miten ja kenen kanssa nuori liikkuu. Se luo turvallisen pohjan myös haasteista ja hankalista aiheista keskustelemiselle.  

”Jutelkaa ainakin siitä, miten kaverin kyydissä käyttäydytään fiksusti ja miten voi puuttua mahdolliseen temppuiluun. Haasteisiin yllyttäminen on vastuutonta ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuljettajana on vastuussa myös muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Typeryyksiin taivuttelevia kavereita ei tarvitse ottaa kyytiin”, vinkkaa Rutila.  

Yllyttämistä ei tapahdu ainoastaan takapenkiltä vaan myös somessa. Nuori voi itse päättää, osallistuuko somessa yllyttämiseen tykkäämällä ja jakamalla kaahailuvideoita vai jättääkö ne omaan arvoonsa.  

Vanhempana olet myös itse velvollinen puuttuman liikenteessä hölmöilyyn, jos havaitset sitä nuoresi kaveriporukassa.  

Kampanja muistuttaa kavereiden vaikutusvallasta 

Liikenneturvan nuorille suunnattu SafeSpaceAutoon-kampanja tuo näkyväksi kavereiden vaikutuksen liikenteessä käyttäytymiseen. Kampanjan avulla kannustamme nuoria vaikuttamaan matkan turvallisuuteen myös matkustajan penkistä. 

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa asiatunnisteilla #SafeSpaceAutoon ja #Liikenneturva. 

Luvut ovat prosentteja.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public (nyk. Verian) marraskuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1160 henkilöä. Vastaajat olivat 15–79-vuotiaita.