Siirry sisältöön
Lapsi matkustaa turvallisimmin turvaistuimessa selkä menosuuntaan

Lapsi kiinni turvaistuimeen lyhyelläkin matkalla – poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti

Vajaa kymmenesosa suomalaista ajattelee, että lapsi ei tarvitse autossa turvaistuinta lyhyillä matkoilla. Liikenneturva palauttaa mieliin, että lasten turvalaitteen käyttövelvollisuus ei riipu matkan pituudesta. Poliisi valvoo tehostetusti turvalaitteiden käyttöä ja tarkkaamattomuutta liikenteessä 11.−15.3.

Liikenneturvan keväällä 2023 tehdyn kyselyn* mukaan valtaosa vastaajista ajatteli, että lyhyelläkin matkalla on käytettävä lasten turvaistuinta. Vastaajista 9 prosenttia oli samaa tai melko samaa mieltä ”lyhyellä matkalla voi kuljettaa pientä lasta turvallisesti ilman turvaistuinta” väittämän kanssa.

Väittämä: Lyhyellä matkalla voi kuljettaa pientä lasta turvallisesti ilman turvaistuintakin

n=1073

Lain mukaan alle 3-vuotiaan lapsen on käytettävä henkilöautossa aina lasten turvalaitetta. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti tarkentaa asiaa.

”Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä lasten turvalaitetta henkilöautossa. Taksiliikenne tekee tässä poikkeuksen: vähintään 3-vuotias lapsi voisi matkustaa ilman lasten turvalaitetta taksin takaistuimella.”

Liikenneturvan suosituksen mukaan lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi. Asianmukaista lasten turvalaitetta on hyvä käyttää 150 cm pituuteen asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

Käytetyn turvaistuimen uskaltaa ostaa, jos on varma sen historiasta

Liikenneturvalle tulevissa kansalaiskysymyksissä nousee usein esiin käytettyjen turvaistuinten hankkiminen ja niiden turvallisuus. Lasten turvaistuimen käyttöikä vaihtelee eri merkkien ja mallien välillä. Jos on hankkimassa käytettyä turvaistuinta, turvaistuimen historia on tiedettävä. Lisäksi jäljellä oleva käyttöikä on selvitettävä käyttöohjeesta tai valmistajalta. Ehjän ja kolaroimattoman istuimen käyttöikä on tyypillisesti 7–10 vuotta, mutta markkinoilla on jopa 15 vuoden käyttöiällä olevia istuimia.

”Käytetyn turvaistuimen historia on pystyttävä varmistamaan. Törmäyksessä ollut tai muuten vaurioitunut lasten turvalaite on poistettava käytöstä. Vauriot eivät välttämättä aina näy päällepäin”, Ruutti muistuttaa.

”Turvalaitteet ovat kehittyneet huomattavasti ja hyväksyntäsääntöjen muutosten myötä edullisia malleja poistuu markkinoilta**. Käytettyjen turvalaitteiden markkinoiden toimiminen on tärkeää, jotta pienelläkin budjetilla matkustetaan turvallisesti”, Elias Ruutti painottaa.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä maaliskuussa 2023. Kyselyn toteutti Kantar Public (nyk. Verian) ja siihen vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 75 prosenttia.
**E-säännön 44 mukaisten lasten turvalaitteiden myynti päättyy 1.9.2024. Nykyinen E-sääntö on 129. Aiemmin ostettujen turvalaitteiden käyttö on kuitenkin edelleen sallittua, kunhan ne ovat vähintään muutossarjaa 44/03.