Siirry sisältöön
Ratsukko kohtaa auton metsätiellä.
Hevosen ohittaminen polleasti vaarantaa ratsukon

Tiellä liikkuvaan hevoseen on suhtauduttava varovasti. Liikennevarmaksikin koulutettu hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin ja voi siksi reagoida arvaamattomasti. Liikenneturva ja Suomen Ratsastajainliitto muistuttavat, että hevonen on ohitettava rauhallisesti ja jättämällä reilusti turvaväliä.

Joka kahdeskymmenesviides (4 %) Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi, ettei aina ohita ratsukkoa tai ravikärryä rauhallisesti ja kunnon turvavälillä.* Maantien laitaa kulkevan ratsukon näkökulmasta pieni prosentti saattaa tuntua valtavan suurelta.

”Kohtaa ratsukko aina rauhallisesti ja vältä esimerkiksi äkkijarrutusten tai kovien kiihdytysten aiheuttamia kovia ääniä. Kytke kaukovalot pois päältä. Torven tööttääminen saattaa pelästyttää hevosen”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen neuvoo.

”Jos hevonen säikähtää, se voi käyttäytyä arvaamattomasti tai paeta hallitsemattomasti. Tällöin hirven kokoinen hevonen voi ilman varoitusta hypätä myös suoraan lähestyvän ajoneuvon eteen. Silloin niin ratsastajan, hevosen kuin autossa matkustavienkin terveys vaarantuu”, Suomen Ratsastajainliiton viestintäpäällikkö Kati Hurme tähdentää.

Keväällä lisääntyvät myös hevoskuljetukset kisakauden pyörähtäessä käyntiin. Samat ohitussäännöt pätevät sellaisen kohdatessa. Kuljetettava hevonen on usein kiinnitettynä vain riimunarulla, joten jätä myös hevoskuljetukseen tavanomaista pidempi turvaväli.

Noudata ratsastajan antamia käsimerkkejä

Kun kohtaat hevosen liikenteessä, hiljennä vauhtia. Ota vastaan tulevaan ratsastajaan katsekontakti ja seuraa tämän käsimerkkejä. Jos ratsastaja nostaa käden pystyyn, hän pyytää sinua pysähtymään. Noudata pyyntöä.

Ohita ratsukko aina rauhallisesti ja tasaisella nopeudella. Pidä turvavälit riittävän suurina joka suuntaan.

”Jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä, ei voi lähteä ohittamaan ratsukkoa. Silloin pitää rauhassa odottaa turvallista ohituspaikkaa. Ei kuitenkaan kannata jäädä turhaan ratsukon taakse odottelemaan, sillä vaikka hevosen näkökenttä on rajallinen, on se erittäin hyvällä kuulollaan todennäköisesti havainnut lähestyvän ajoneuvon”, Taskinen sanoo.

Toimi näin, kun kohtaat hevosen liikenteessä:

  • Kun kohtaat hevosen, alenna ajonopeuttasi. Vaihda pitkät ajovalot lyhyisiin.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko ja valjakko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa, ei tunkemalla ahtaaseen väliin.
  • Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta.

Lisätietoja:

Tuula Taskinen, Liikenneturva, 020 7282 396
Kati Hurme, Suomen Ratsastajainliitto, [email protected], 040 620 3001