Siirry sisältöön
Renkaiden urasyvyyksien tarkistus kolikolla.
Kesärenkailla ei asiaa pääsiäisliikenteeseen 

Maaliskuun loppu häämöttää ja talvirenkaiden vaihto kesäkumeihin houkuttelee ainakin etelässä. Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, sillä vaihtelevat kelit ja yöpakkaset pitävät tienpinnat liukkaina. Liikenneturva kehottaa lähtemään pääsiäisliikenteeseen talvirenkailla.

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli näin edellyttää. Jos olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita, talvirenkaita on käytettävä maaliskuun jälkeenkin. Myös nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeen, jos keli sitä vaatii. Auton kuljettaja on vastuussa, että autossa on oikeanlaiset renkaat.

Vaihda renkaat kelin mukaan

Etelä-Suomessa kevät on jo pidemmällä ja tiet ovat osin sulia, mutta talvi jatkuu vielä suuressa osassa maata.

”Kun mietit kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa, on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Vaikka päätiet ovat auki, pikkuteillä voi olla petollisen liukasta. Tänä vuonna pääsiäisen menoliikenteeseen ei ole asiaa kesärenkailla”, tähdentää Liikenneturvan Lahden yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara.

Vanhat kitkarenkaat eivät toimi kesärenkaina

Renkaat ovat turvallisuuden kannalta auton yksi tärkeimmistä asioista. Ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä.

”Kun ajattelee, että vain neljä reilun kämmenen kokoista kaistaletta pitää auton tienpinnassa, ymmärtää, ettei huonokuntoista rengasta kannata käyttää”, Elovaara painottaa.

Liikenneturvan vuonna 2022 tehdystä kyselystä* kävi ilmi, että lähes neljällä viidestä autoilijasta oli nastarenkaat alla. Kitkarenkaita käytti vajaa viidesosa ja heistä jopa joka kymmenes kertoi ajavansa niillä läpi vuoden. Kitkarenkaita ei kuitenkaan ole tarkoitettu kesärenkaiksi.

”Voi olla suuri houkutus ajaa kitkarenkaat niin sanotusti loppuun kesällä, mutta kuluneiden kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet ovat usein verraten huonot, eikä niitä ole suunniteltu kesäolosuhteisiin”, Elovaara korostaa.

Nastarenkaat vai kitkarenkaat?

n= 923, 2022.

Liikenneturvan vinkit kesärenkaiden vaihtoon

  • Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan. Mieti, missä ja milloin ajat, älä anna kelin yllättää.
  • Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle. Kahden euron kolikkotesti pitää yhä pintansa. (Avautuu uuteen ikkunaan)
  • Tarkista rengaspaineet vaihdon yhteydessä sekä säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot löydät auton ohjekirjasta.
  • Muista jälkikiristys vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen. Jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä 2022. Kyselyn toteutti Kantar Public (nyk. Verian) ja siihen vastasi yhteensä 1113 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia (N=923).