Tiedote
Jalankulku
Muu liikennemuoto
Vaasa

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita keskustelemaan turvallisesta työmatkajalankulusta ja mahdollisuuksista kulkea bussilla töihin Seinäjoella.

Mennään bussilla

Seinäjoella on kaupunkiliikenteen reittejä tällä hetkellä kymmenen. Sairaalanmäelle pääsee linjalla 10 joko Koulukadulta tai matkakeskuksesta, eri bussimatkoja yhdistämällä tai suoraan reitin varrelta. Missä mennähän -karttasovelluksesta voi seurata Seinäjoen paikallisliikenteen bussien kulkua reaaliaikaisesti ja ajoittaa pysäkille lähtemisen sen mukaan. Tule sinäkin katsomaan missä bussi menee, ja miten uusittu Kätevä-mobiilisovellus toimii.

"Paikallisliikenteen käyttäminen on helppoa, ja erilaisia lippuja on jokaisen tarpeeseen.  Kertalipulla voi kulkea Seinäjoen kaupungin alueella yhden tunnin ajan. Työmatkalaisille kätevimpiä ovat kuukausi- tai vuosikortit. Myös E-Passilla voit maksaa työmatkoja. Kannattaa selvittää, millainen lippu tai kortti on juuri sinulle paras vaihtoehto", kertoo markkinointi- ja digivastaava Jukka Sahro Komia Liikenteestä.

Joukkoliikennettä kannattaa hyödyntää työmatkoilla – se on turvallista ja säästää ympäristöä. Nyt siitä on tehty entistä helpompaa.

"Bussireittejä sekä -vuoroja on lisätty, ja bussin vaihtokin on helpottunut kaupunkiliikenteessä. Kannattaakin joukolla lähteä testaamaan reittejä ”Mennään bussilla” -päivänä 15.11.2018 kantasairaalan aulaan klo 10 – 14. Samalla voi tutustua uusiin mobiilisovelluksiin", kannustaa työsuojeluvaltuutettu Paula Sihto Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuustoimistosta.

Sairaalan työntekijät ja muutkin sairaalassa asioivat, jotka tutustuvat tilaisuudessa työmatkansa bussireittiin sekä kartta- ja mobiilisovelluksiin, saavat kaksi paikallisliikenteen Mennään bussilla -lippua. Liput ovat voimassa 15 – 31.11.2018.

Bussilla matkustava on jalankulkija

Joukkoliikenteen käyttäjistä eli jalankulkijoista puhuttaessa täytyy myös muistaa se, että työmatkatapaturmia sattuu erityisesti liukkaiden kelien aikaan marras-maaliskuussa. Työmatkatapaturmista yli puolet sattuu juuri kävellen, ja niistä suurin osa on kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia. Kaikki työmatkaansa liikkuvat ovat toki ainakin osan matkastaan jalankulkijoita.

Heistä, jotka taittavat työmatkaansa jollakin kulkuneuvolla, kävelevät joukkoliikenteen käyttäjät luonnollisesti eniten. Näin he altistuvat enemmän liukkaille kävelyolosuhteille.

”Esimerkiksi jalkineiden valinnalla, säätilaan sopivalla vaatetuksella sekä varaamalla riittävästi aikaa matkoihin työmatkalaiset varmistavat, että eivät kaadu kadulle. Puhelintakin kannattaa vilkuilla vasta kohteessa – keskity kävelyyn ja pysy pystyssä”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

Heijastin heilumaan työmatkallakin

Pieni kävely pysäkille on kuitenkin hyvä alku päivälle. Jalankulkijan on tärkeää myös loistaa syksyn aamuhämärässä sekä pimenevässä illassa tiellä ja kadulla liikkuessaan.

”Mennään bussilla -tapahtumassa esittelemmekin erilaisia liukuesteitä sekä heijastimia. Kerromme myös, miten heijastin heijastaa ja missä sitä, tai oikeastaan niitä, kannattaa pitää. Ja mikä parasta, heijastinta heilauttamalla myös bussin kuljettaja havaitsee sinut parhaiten”, muistuttaa Lintamo.

Bussilla matkustaminen on parhaimmillaan vaivatonta ja sujuvaa. Bussissa voi vaikka lukea tai keskustella kanssamatkustajien kanssa, eikä tarvitse stressata ratin takana aamuruuhkassa. Tule ja tutustu!

Lisätietoja:

Jukka Sarho, markkinointi- ja digivastaava, Komia Liikenne (p. 050 387 9402)
Paula Sihto, työsuojeluvaltuutettu, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (p. 050 474 4240)
Heli Lintamo, yhteyspäällikkö, Liikenneturva (p. 020 7282 376

Tagit: 
joukkoliikenne