Tiedote
Jyväskylä

Jyväskylässä kesäkuussa suoritetussa tarkkailussa oli mukana lähes 2000 pyöräilijää. Koko maassa kypärätarkkailuun ajoi lähes 27 000 pyöräilijää.

Liikenneturva kampanjoi kypärän käytön puolesta Jämsässä We Cycle Jämsä – katutapahtumassa lauantaina 31.8.2013 klo 11–15. Liikenneturvan teltalla on esillä erilaisia kypärämalleja ja samalla käydään läpi pyörän varustelua syksyn pimeneville pyörälenkeille. Yleisökilpailussa voivat onnekkaimmat voittaa uuden kypärän tai pyörän valot.

JYPSin, Jämsän kaupungin ja Liikenneturvan järjestämässä katutapahtumassa esitellään lisäksi erilaisia pyöriä, pyörän varusteita, vaatteita ja välineitä. Tarjolla on myös kevyttä pyöränhuoltoa ja taitoajorata lapsille ja aikuisille. Tapahtumapaikkana on Jämsän Äijän aukio.

Kypärän käyttö kannattaa

Viimeisen kolmen (2010-2012) vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 21 ja loukkaantunut 866 pyöräilijää. Tilastoinnin puutteet vaikeuttavat loukkaantuneiden pyöräilijöiden määrän arviointia. Suurin osa tilastoista puuttuvista onnettomuuksista on pyöräilijöiden yksittäisiä kaatumisia tai syystä tai toisesta tapahtuneita ulosajoja.

Pääosa pyöräilijöiden kuolemista on auton ja polkupyörän yhteentörmäyksiä. Pyöräilijän menehtymisen aiheuttaa usein päänvamma. Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä 73 prosentilla ja pää-, aivo- sekä vaikeiden aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63–88 prosentilla.

Sopivaa kypärää on helppo ja miellyttävä käyttää
Kypärän valintaan kannattaa panostaa. Kypärän tulee olla sopivan kokoinen ja kiinnitetty huolellisesti. Niskatuki pitää kypärän oikeassa asennossa, jolloin se suojaa myös hyvin otsaa eikä roiku takaraivolla.

Kypärästä on hyötyä vain, jos se pysyy päässä. Leukahihna kannattaa kiristää niin, että sormi mahtuu hihnan ja leuan väliin - liian löysällä oleva kypärä voi irrota onnettomuustilanteessa. Kirkkaan värinen kypärä parantaa pyöräilijän näkyvyyttä liikenteessä.

Lisätietoja:

Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturvan Jyväskylän aluetoimisto, puh. 0400 640 688

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.

Seuraa Liikenneturvaa Twitterissä.