Siirry sisältöön
Sähköpotkulautailija on pysähtynyt käyttämään kännykkää.
Onko hyväksyttävämpää ajaa humalassa polkupyörällä  kuin sähköpotkulaudalla?

Suomalaisista lähes 80 prosenttia ei hyväksy sähköpotkulautailua humaltuneena. Pyöräilyn suhteen mielipiteet ovat välinpitämättömämpiä. Lähes puolet suomalaisista hyväksyy pyöräilyn pienessä humalatilassa. Liikenneturva nostaa kissan pöydälle ja muistuttaa, että päihteet ja ajoneuvot – oli kyse autosta, pyörästä tai sähköpotkulaudasta – eivät kuulu yhteen.

Liikenneturvan teettämän kyselytutkimuksen* mukaan 79 prosenttia suomalaisista ei hyväksy sähköpotkulaudalla ajoa humaltuneena. Vastaavasti pyöräilyä humaltuneena ei hyväksy 47 % vastaajista.

Kun asiaa tarkastelee toiselta puolelta, pyöräilyn sallii − ainakin pienessä hiprakassa – 49 % suomalaisista ja sähköpotkulautailun 17 %. Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen toteaa suoraan, että tulos mietityttää.

”Jos kuskilla ei ole edellytyksiä ajaa, esimerkiksi päihtymyksen tai väsymyksen vuoksi, ei tankoon tai rattiin saa tarttua. Tankojuopumuskin on rikos. Jos ajaa moottoritonta ajoneuvoa, pyörää tai skuuttia päihtyneenä ja se aiheuttaa vaaran toisen turvallisuudelle, kuski voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.”

Onko mielestäsi hyväksyttävää ajaa polkupyörällä humaltuneena?

Onko mielestäsi hyväksyttävää ajaa sähköpotkulaudalla humaltuneena?

N= 1000

Eroja suhtautumisessa tankojuoppouteen eri ajoneuvojen välillä voi vain arvailla.

”Lähes jokainen meistä on pyöräillyt jossain vaiheessa elämäänsä, mutta sähköpotkulautailu on uudempi liikkumismuoto. Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat olleet lehdissä näkyvästi viime vuosina. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta kumpikin tankojuopumus on aivan yhtä tuomittava – jo pieni määrä alkoholia laskee tarkkaavaisuutta”, Pohjonen pohtii.

Yli puolet suomalaisista tunnustaa ajaneensa humaltuneena polkupyörällä

Jopa 55 % suomalaisista tunnusti ajaneensa polkupyörällä humaltuneena. Vajaa viidesosa vastaajista arveli, että tulee pyöräilemään humaltuneena jatkossakin.

Vesiselvät pyöräilijät ovat vähemmistössä, mutta heitäkin onneksi löytyy. Vastaajista 42 % kertoi, ettei ole kertaakaan pyöräillyt humaltuneena.

”Kulttuurin ja tapojen muutos vie aikaa. Nykyiseen liikennekulttuuriin humalassa ajo ei sovi. On myös ristiriitaista, miksi alkoholi vaikuttasi eri tavalla skuuttaajan tai pyöräilijän turvallisuuteen. Asenteet muuttuvat. Parhaillaan selvittelyssä on promilleraja mikroliikkumiseen ja se taas voisi helpottaa asennemuutosta”, Pohjonen vahvistaa.

Oletko itse ajanut polkupyörällä humaltuneena?

N= 1000

Kolme vinkkiä vapun liikkumisiin:

  • Jos otat, et aja – mitään ajoneuvoa.
  • Suunnittele kulkemiset etukäteen, jos alkoholilla terästetyt vappujuomat kuuluvat ohjelmaan. Näin ei tule houkutusta napata vuokrapotkulautaakaan humalapäissään.
  • Käytä julkisia, ajokuntoisen kaverin autokyytiä tai taksia.

Sähköpotkulaudalla ajoon voit napata vinkit Aja oikein -kampanjan sivulta ja pyöräilyn vinkkilistaus löytyy pyöräilysivuilta.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä liikenteestä kyselytutkimuksella kesällä 2023. Kantar Publicin (nykyisin Verian) toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1000 suomalaista, joista autoilevia oli 78 prosenttia, pyöräileviä 53 prosenttia ja sähköpotkulautailijoita 8 prosenttia.