Uusi liikennemerkki nyt myös Helsingissä – velvoittaa väistämään pyöräilijöitä
Vilkkaan pyöräilyväylän yhteyteen on Helsingissä asetettu uusi liikennemerkki, joka velvoittaa ajoradalla kulkevia väistämään tietä ylittäviä pyöräilijöitä. Liikenneturva muistuttaa, että autoilijoiden ja pyöräilijöiden välisten väistämissääntöjen osaaminen korostuu kesän liikenteessä. Erityisesti tienylitykset ovat konfliktiherkkiä tilanteita.
”Kun pyöräilijä ylittää ajorataa, ylityspaikka voi näkyä usealla eri tavalla. Se voi olla merkittynä pyörätien jatkeena, pelkkänä suojatiemerkintänä tai ajorata voi olla ilman merkintöjä. Tienylityksen kulkujärjestys ratkotaan kuitenkin aivan normaalisti liikennesääntöjen ja -merkkien mukaan”, korostaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.
Liikennesääntö velvoittaa pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistämään ajoradan liikennettä. Käännyttäessä, liikenneympyrässä ja pihalta tullessa autoilijan on kuitenkin väistettävä risteävää tietä ylittävää pyöräilijää. Samoin pyöräilijää on väistettävä, kun liikennemerkki niin osoittaa.
”Väistämisvelvollisuutta osoittavia merkkejä on kolme. Tuttuakin tutumpi kärkikolmio (Avautuu uuteen ikkunaan) sekä stop-merkki (Avautuu uuteen ikkunaan), jonka kohdalla on myös pysäytettävä. Kolmas on vielä hieman harvinaisempi näky tien päällä, eli väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa (Avautuu uuteen ikkunaan)-merkki. Helsingissä Töölönlahden ja Kaisaniemenpuiston yhdistävän Kaisantunnelin läheisyydessä autoilijoiden väistämisvelvollisuus tietä ylittäviä pyöräilijöitä kohtaan on tällä viimeksi mainitulla merkillä viestitty, eli tullee tutummaksi myös helsinkiläisautoilijoille”, Pohjonen selventää.
Uusi merkki velvoittaa väistämään nimenomaan pyöräilijöitä, eli ajoradan kulkujärjestykseen sillä ei ole vaikutusta, toisin kuin kärkikolmiolla ja stop-merkillä.
Suojatien yli saa pyöräillä
Pyöräilijän tienylityksissä usein haastavin tilanne on se, jossa ajorata ylitetään suojatietä pitkin. Pohjosen mukaan väärä käsitys siitä, että suojatiellä ei saisi pyöräillä, voi monella hankaloittaa ajojärjestyksen hahmottamista.
”Pyöräilijä saa ajaa tien yli suojatietä pitkin, mutta tämän on väistettävä ajoradalla suoraan ajavia autoja. Jos pyöräilijä taluttaa pyöräänsä, on hän jalankulkija, jolle autoilijoiden on annettava esteetön kulku”, Pohjonen täsmentää.
Autoilijoille osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä.
Suojatie.
Pyöräilijän ajoradan ylityspaikka ilman tiemerkintöjä.