04.11.2014

Itä-Suomessa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna ovat kuntien liikenneturvallisuusryhmät järjestäneet erilaisia näkymiseen huomiota kiinnittäviä tempauksia. Tapahtumissa työryhmän jäsenet ovat jalkautuneet kuntalaisten joukkoon kiinnittämään heijastimia ja pyöränvaloja sellaisille, joilta ne puuttuvat.

Aaro Kubin ja Kauko Kokkonen jakoivat heijastimia ja pyöränvaloja Lapinlahdella.

Lapinlahdella vapaaehtoinen auttaminen on erityisen tuttua Kauko Kokkoselle, joka on Pyöris ry:n aktiivi. Kun työurallaan hän tarkkaili liikennettä rekan ratin takaa, ovat nyt sydämenasiana pyöräilijät ja jalankulkijat. Yhdistyksen jäsenet käyvät muun muassa joka kevät kaikilla kouluilla puhumassa turvallisesta pyöräilystä. Pyöris sai myös Itä-Suomen liikenneturvallisuuspalkinnon aktiivisesta toiminnastaan. Lapinlahdella oli heijastimia jakamassa myös Aaro Kubin, joka vetää kunnan liikenneturvallisuusryhmää. Hänen mukaan tempauksesta tulee nyt jokavuotinen.

Toimittaja Aku-Pekka (oik.) Mölsä Matti&Liisa –lehdestä jututtaa Mari Riikosta, joka sai laukkuunsa uuden Liikenneturvan heijastimen.

Mari Riikonen oli ensimmäisiä, joka sai heijastimen laukkuunsa. Hän pääsi toimittaja Aku-Pekka Mölsän jututettavaksi. Näkymistempauksessa on tapahtumana kaksi puolta: yhtäältä teema nousee paikallisesti esille ja lukuisia kävelijöitä ja pyöräilijöitä päästään kohtaamaan aidosti näiden arjessa, mutta toisaalta mukana olevien toimittajien työpanoksen kautta viesti kantautuu paikallislehden sivuilta kaikille kuntalaisille.

- Tämä on hyvänmielentapahtuma, joka saa hymyn niin jakajan kuin vastaanottajankin kasvoille. Varhainen tempaus loskan, jään tai vähintäänkin pimeyden keskellä piristää kummasti koko päiväksi, kertoo Tuula Taskinen Liikenneturvan Kuopion toimipisteestä.

Paikallisissa tapahtumissa kohdataan ihmisiä

Tempauksia pidettiin tänäkin vuonna eri puolilla Itä-Suomea 15 kunnassa. Soutupitäjä Sulkava ennätti ensimmäisenä. Pielavesi jakoi heijastimet ja pyöränvalot kaikille koululaisille. Isosti iloittiin myös Ilomantsissa. Koillis-Savossa tempaukset pidetään vielä loppuviikosta.

Yhteistyössä on ollut mukana kuntien liikenneturvallisuusryhmät, jossa on jäsenenä kuntien virkamiesten lisäksi Ely-keskuksen, toimija-hankkeen, Liikenneturvan ja poliisin edustajat. Autoliitto oli mukana Leppävirran ja Varkauden näkymistempauksissa.

Mika Gustafsson (vas.) oli Autoliiton edustajana tuomassa pilkahduksia ja valoa pimeään Varkaudessa yhdessä poliisin kanssa.

Eija Laitila Ilomantsin kunnan liikennetyöryhmästä jakoi heijastimia Ilomantsin toritapahtumassa. Kunnan nalleheijastimet menivät heti käyttöön, seurakunnan kerholaisten ulkoiluhaalareihin.

Ilomantsin kunnan liikenneturvallisuustyöryhmä jakoi toritapahtumassa heijastimia. Kunnan teemana on tänä vuonna karhu, johon nalleheijastimet sopivat erittäin hyvin.

Kirjoittaja: Tuula Taskinen, kuvat: Tuula Taskinen ja Mari Voutilainen