Siirry sisältöön
Koululainen tietä ylittämässä.

Aloita koulumatkan harjoittelu hyvissä ajoin

Alkavan koulun lisäksi monelle ekaluokkalaiselle uutta ja jännittävää on myös koulumatka. Turvallisen reitin suunnittelu on huoltajan vastuulla. Liikenneturva kannustaa harjoittelemaan koulumatkaa useaan kertaan yhdessä ennen lukukauden alkua. Koulumatkaa on hyvä harjoitella myös vanhemman lapsen kanssa, jos siirrytään vaikkapa kävelystä pyöräilyyn tai koulu vaihtuu. Koululaisten huoltajien lisäksi lähestyvä koulujen alku on skarppauksen paikka ihan kaikille aikuisille.

Niin kuin kaikkia muitakin taitoja, myös liikenteessä liikkumisen taitoja on tärkeä treenata yhdessä lapsen kanssa. Koulumatkan harjoittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta toistoja ehtii kertyä tarpeeksi.

”Kertaa liikenteessä toimimisen pelisääntöjä ja koulureitin haastavia kohtia mahdollisimman usein, niin ne jäävät lapselle mieleen. Harjoitelkaa koulumatkan kulkemista ensin yhdessä, ja anna sitten pienen koululaisen kulkea matkaa myös itsenäisesti tai vaikka aikuista johdattaen”, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kannustaa.

Käytännönläheiset neuvot auttavat lasta hahmottamaan liikennettä

Lapsi tarvitsee aikuisen apua, neuvoja ja mallia liikenteessä liikkumiseen. Pienen ihmisen on vaikea hahmottaa esimerkiksi etäisyyksiä ja nopeuksia. Mahdollisimman konkreettiset neuvot auttavat.

”Näytä ja kerro eri liikennetilanteista lapselle, jotta hän oppii sekä toimimaan turvallisesti että huomaamaan mahdollisia vaaranpaikkoja. Yksinkertaiset ohjeet ovat hyviä ja jäävät lapselle parhaiten mieleen”, Tuomikoski vinkkaa.

Esimerkiksi: Jos auto on tuon talon kohdalla, jää odottamaan, että se pysähtyy ennen kuin ylität tien. Osoita lapselle myös se, jos tutun risteyksen puut, pensaat ja pysäköidyt autot voivat estää autoilijaa näkemästä lapsen.

Huomio liikenteeseen – ei kännykkään

Opeta lapselle se, että liikenteessä keskitytään liikenteeseen. Kännykkä tai kaverit saattavat viedä lapsen huomion liikenteestä.

Sopikaa yhdessä säännöt puhelimen käyttöön. Paras paikka puhelimelle koulumatkan aikana on repussa. Opeta lapselle, että jos on soitettava, ensin pysähdytään turvalliseen paikkaan ja vasta sitten otetaan puhelin käteen.

Muista, että oma toimintasi on esimerkki myös lapselle. Jätä itsekin kännykkä taskuun tai hansikaslokeroon.

”Tapa, millä me aikuiset käyttäydymme liikenteessä, välittyy myös lapsille. Auton ratissa olemme esimerkkejä takapenkkiläisille, mutta ajokäyttäytymisemme luo kuvaa liikenteen turvallisuudesta tai turvattomuudesta laajemminkin. Painetaanko kaasua vai jarrua liikennevaloissa, ajetaanko rauhallisesti alueilla, joilla on suojateitä, pysähdytäänkö antamaan tietä suojatiellä, kuten kuuluu. Tässä on skarppaamisen paikka ihan jokaisella aikuisella”, Tuomikoski korostaa.

Vinkit ekaluokkalaisen vanhemmille

  • Aloittakaa koulumatkan harjoittelu hyvissä ajoin.
  • Treenatkaa reittiä kouluun useaan kertaan.
  • Anna lapselle mahdollisimman käytännönläheisiä neuvoja.
  • Sopikaa pelisäännöt liikenteeseen esimerkiksi kännykän käytön suhteen.
  • Ole lapselle roolimallina liikenteessä.
  • Juttele koulumatkan sujumisesta lapsen kanssa myös pitkin lukuvuotta.