Siirry sisältöön

Taas on se aika vuodesta, kun aikuisia pitää muistuttaa heijastimen käytöstä. Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanjassa roolit käännetään toisinpäin. Lapset osaavat käyttää heijastimia, mutta aikuiset eivät. On siis lasten aika toimia roolimallina aikuisille.

Tavoite

Saada sekä lapset että aikuiset käyttämään heijastinta.

Toteutusohjeet

1. Käykää aloituskeskustelu ja lukekaa tarina

Joskus aikuisetkin voivat olla hassuja ja keksiä mitä kummallisempia tekosyitä sille, miksi he eivät käytä heijastinta. Joskus aikuiset myös unohtavat laittaa heijastimen vaatteisiinsa.

Seuraavassa tarinassa Venlan vanhemmat eivät millään haluaisi käyttää heijastimia.

Tarina: Venla ja pokkuroivat vanhemmat

9-vuotiaalla Venlalla ja hänen pikkuveljellään on ISO ongelma. Heidän vanhempansa, Laura ja Eero, eivät halua käyttää heijastimia. Venla on yrittänyt puhua vanhemmille järkeä. Hän on jopa yrittänyt lahjoa ja kiristää vanhempia. Silti äiti ja isä väittävät vastaan ja keksivät mitä ihmeellisempiä tekosyitä sille, miksi heijastimia ei tarvitsisi käyttää.

Venlan on oltava kärsivällinen ja periksiantamaton. Hän ei aio luovuttaa. Onneksi lopulta vanhemmat ymmärtävät ja tarina saa onnellisen lopun.

2. Katsokaa tarinaan liittyvät, Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanjan videot:

Ei mitään mutkuja, kuppi nurin -video (äiti pokkuroi)

Ei mitään mutkuja, pikkujoulut -video (isä pokkuroi)

Mallista se aikuinenkin oppii -video (onnellinen loppu)

3. Keskustelu: Miten vanhempia voisi mukavasti kannustaa käyttämään heijastimia?

4. Heijastinhaaste aikuisille: Osallista lapset vaikuttamaan

Haastakaa yhdessä lasten perheet käyttämään heijastimia Liikenneturvan valmiin, tulostettavan, tehtäväpohjan avulla. Aina, kun aikuinen käyttää heijastinta, hän saa värittää yhden tähden. Kun kaikki tähdet on väritetty, on yhteisen tekemispalkinnon aika 😊

Loppukeskustelu

Parin kolmen viikon päästä voitte yhdessä luokassa käydä läpi keskustellen tehtävää. Oliko aikuisista kiva muistaa heijastimen käyttö ja värittää tähtiä?