Gå till innehållet
Pyöräilijä polkee hämärässä punainen takavalo loistaen.
Endast knappt hälften använder baklyktan när de cyklar

I takt med att hösten framskrider minskar den ljusa tiden i trafiken. De allt mörkare trafikförhållandena kräver att cyklisten satsar på synlighet. Cykeln ska ha obligatoriska fram-, bak- och sidoreflexer. Dessutom ska cyklister använda belysning i mörker och skymning på samma sätt som andra fordon. Enligt Trafikskyddets enkätundersökning och uppföljningar känner man bra till reglerna för cykellyktor, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar i användningen av belysning.

Kvällarna skymmer redan och senast nu är det dags att ta i bruk cykellyktorna igen. Nio av tio som svarade på Trafikskyddets enkät* vet att cykellyktor ska användas i mörker även på belysta områden.

”Nästan alla känner alltså till regeln, men av någon anledning övergår denna kunskap inte till praktiken i trafiken. Enligt våra föreningar använder färre än sju av tio cyklister framlyktor och knappt hälften baklyktor i mörker”, summerar Trafikskyddets kontaktchef Leena Piippa.

Det lönar sig att ta med sig lyktorna oavsett när på dagen man rör sig i trafiken. Det kan bli mörkt förvånansvärt tidigt och vid regnigt eller molnigt väder kan det också skymma dagtid eller så kan sikten vara nedsatt av någon annan orsak.

”När lyktorna alltid följer med behöver man inte komma ihåg dem skilt”, tipsar Piippa.

Färgen på lyktorna har ett tydligt budskap i trafiken

Cykelns framlyktor ska visa vitt eller ljusgult sken, medan rött sken ska användas baktill. Av dem som svarade på enkäten visste 76 % att rött ljus inte får användas som framlykta för cykeln.

”Samma regel gäller för cyklar som för andra fordon: framtill ljust och baktill rött”, påminner Piippa.

Åtta av tio svarande anser att cykelns baklykta också behövs. Även om baklyktan anses nödvändig har användning av den blivit mindre än användning av framlykta.

Det är också viktigt att vårdnadshavarna kommer ihåg att se till att barnens cyklar har belysning och annan utrustning i skick. Många barn cyklar till skolan under den mörka årstiden.

”Den här tiden på året borde alla cyklister använda belysning”, betonar Piippa.

*Enkäten om trafiksäkerhet genomfördes av Kantar Public i november 2022. Sammanlagt 1113 personer svarade på enkäten, varav 923 bilförare.