Siirry sisältöön

Liikenteen seurannat

Tienkäyttäjien käyttäytymistä seurataan vuosittain liikenteen seurannoissa. Seurantatietojen avulla täydennetään onnettomuustilastojen antamaa kuvaa liikenteen turvallisuuden kehityksestä. Lisäksi arvioidaan toteutettujen liikenneturvallisuustoimenpiteiden vaikutuksia.

Tietoja liikennekäyttäytymisestä kerätään säännöllisin väliajoin samoilla menetelmillä ja samoissa tutkimuspaikoissa. Esimerkiksi jalankulkijoiden liikennevalojen noudattaminen tai suuntamerkin käyttö vaihtelee runsaasti seurantapaikasta riippuen. Vakioitujen seurantatapojen ansiosta tulokset kertovat liikennekäyttäytymisen muutoksista.

Tuoreimmat tulokset

Turvavyön käyttö henkilöautoissa

Henkilöautoissa etupenkillä matkustavista 97 % käytti turvavyötä taajamissa ja taajamien ulkopuolella. Takapenkillä turvavyötä käyttää 90 % taajama-alueella. Seuranta tehtiin vuonna 2021.

Turvavyön käyttö pakettiautoissa

Pakettiautoissa matkustavista 85 prosenttia käyttää turvavyötä taajamassa. Taajamien ulkopuolella turvavöitä käyttää 88 %. Seuranta tehtiin vuonna 2021.

Vilkun käyttö

Autoilijoista 85 prosenttia näytti suuntamerkkiä risteyksissä ja 75 % liikenneympyrästä poistuessaan. Seuranta tehtiin vuonna 2021.

Jalankulkijoiden liikennevalojen noudattaminen

Jalankulkijoista 91 % noudattaa liikennevaloja. Seuranta tehtiin vuonna 2020.

Pyöräilykypärän käyttö

Pyöräilykypärää käyttää 51 % pyöräilijöistä. Seuranta tehtiin vuonna 2020.

Liikenneturva tarkkaili tammi-helmikuussa 2021 pyöräilykypärän käyttöä. Tarkkailuissa havaittiin noin 3600 pyöräilijää. Kypärää käytti heistä 45 %. Tarkkailu oli kertaluontoinen.

Moottoripyöräkypärän käyttö

Moottoripyöräkypärää käyttää 99,4 % moottoripyöräilijöistä. Tarkkailu on tehty vuonna 2020 mm. motoristitapahtumista. Tarkkailu oli kertaluontoinen.

Mopokypärän käyttö

Mopokypärää käyttää 99,5 % mopoilijoista. Tarkkailut tehty vuonna 2019 teiden varsilla. Tarkkailu oli kertaluontoinen.

Jalankulkijoiden heijastimien käyttö

Jalankulkijoista 53 % käyttää heijastinta pimeän aikaan valaistussa ympäristössä. Seuranta on tehty vuonna 2020.

Pyörän valot

Pyörässä etuvaloa käyttää pimeällä 68 %. Pyörässä punaista takavaloa käyttää pimeällä 56 %. Punainen takavalo tuli pakolliseksi 1.6.2020. Seuranta on tehty vuonna 2020.

Alkoholitapaukset liikennevirrassa

Liikennevirrassa joka 770:s oli rattijuoppo ja joka 130:s oli maistellut alkoholia. Tilasto on vuodelta 2018 ja lähteenä toimivat Poliisi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).