Gå till innehållet
Lapset kävelevät tiellä heijastimet heiluen.
Morgonsamling om hur man rör sig på ett säkert sätt i skymningen och i mörkret

När hösten kommer är det aktuellt att påminna om användningen av reflexer och cykellampor. Baserat på den färdiga texten kan du enkelt anpassa en lämplig morgonsamling för din skola som kan läsas på centralradion eller i klassrummen.

Tavoite
  • Att lyfta fram synlighet och rörlighet i mörker som en aktuell fråga
Nämä tarvitset
  • Morgonsamlingen kan ordnas antingen för hela skolan eller till en enskild undervisningsgrupp

Text att läsa vid morgonsamlingen

Hösten är här. Det första du kommer att märka är att när du åker till skolan på morgonen är luften redan mycket svalare. När hösten fortskrider minskar också ljuset. Kvällar och morgnar börjar redan bli mörka. Även om dagarna gradvis blir kortare kan det kännas som om höstens mörker kommer som en överraskning. Plötsligt märker man att det är ganska mörkt att gå hem från en väns hus eller träning på kvällen, även om det fortfarande var gott om dagsljus när man rörde sig runt samma tid föregående vecka.

I denna morgonsamling vill vi påminna er om att det är en bra idé att förbereda sig innan man tar sig runt i mörkret. Det är svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörkret. Nästan hälften av alla allvarliga fotgängarolyckor inträffar i mörker eller skymning.

Att använda reflexen är ett effektivt sätt att öka säkerheten när du rör dig i mörkret

Lyckligtvis finns det enkla och billiga hjälpmedel för att synas i mörkret. Visste du att enligt lag ska fotgängare som rör sig i trafiken i mörker använda en ändamålsenlig reflex? En reflex hjälper till exempel bilister att upptäcka fotgängaren i skymningen.

Reflexens funktion bygger på att de återspeglar ljus. Reflexens effektivitet är obestridlig. En bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd. En fotgängare med reflex kan ses redan på 350 meters avstånd. En bilist som använder helljus ser en fotgängare utan reflex på en mörk väg på cirka 150 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex eller reflexväst kan ses på 600 meters avstånd.

För att reflexen ska fungera rätt måste den vara i gott skick. Användning och tvättning sliter och repar reflexerna, vilket minskar deras effektivitet. När reflexerna grävs ur lådan igen efter sommaren är det bra att titta på reflexens skick och vid behov byta ut den slitna reflexen mot en ny.

Även om det enligt lag krävs att reflexen används och att dess effektivitet är tydlig, finns det fortfarande mycket utrymme för förbättringar i användningen av reflexer. Endast ungefär hälften av finländarna använder reflex under den mörka tiden. Ibland motiverar människor varför de inte använder reflex med att säga att de bara går på upplysta gångvägar när det är mörkt. Emellertid är reflexen en riktig säkerhetsanordning även i en upplyst miljö. Till exempel gatlyktorna, ljusreklamen samt skuggorna av träd och buskar gör det svårare att upptäcka fotgängare och cyklister. Regn, dimma och immiga fönster försvagar bilförarens vy.

Reflexer finns nu lätt tillgängliga i butikerna och det finns olika reflexer som passar olika stilar. Det är värt att ta sig lite tid att hitta en reflex som känns bekväm och passar din stil. Det finns heller ingen anledning att vara allt för återhållsam när det gäller reflexer. Ju fler reflexer man använder, desto bättre kan en bilist se fotgängaren i mörkret eller skymningen. Man kan aldrig sticka ut för mycket i trafiken. Reflexer som fästs på vardera sida hjälper bilisten även att uppfatta bredden på fotgängaren. När det gäller reflexer, kan man använda tumregeln: ”Hellre för många än för få!”.

Lampor ökar säkerheten vid cykling

Lampan är en viktig säkerhetsfaktor för cyklister när de cyklar i mörkret, i skymningen, i regnet eller när synligheten annars är dålig. I juni trädde den nya vägtrafiklagen i kraft, enligt vilken cykeln inte bara måste ha en framlampa utan också en röd baklampa och främre, bakre och sidoreflexer. Framreflexen ska vara vit och bakreflexen röd. Precis som med reflexen är lampor viktiga när du cyklar i upplyst tätort. Även om gatubelysning gör det möjligt för cyklister att se bra och trampa utan ljus är det svårt för andra trafikanter att upptäcka en cyklist utan en cykellampa.

Låt oss vara lysande tillsammans

Hade du en reflex i jackan eller ryggsäcken i morse när du kom till skolan? Om du cyklar, har du en ljus framlampa, röd baklampa och reflexer fram och bak? Om du svarade ja på dessa frågor kan du klappa dig själv på axeln. Du är väl förberedd för höstens mörker. Men om någon av frågorna fick dig att skaka på huvudet är det nu dags att vakna upp och rätta till situationen. Ta till tals reflexer och cykellampor hemma. Om du ser att din vän inte har en reflex på sig kan du påminna vännen om hur viktig reflexen är.

Låt oss se till att lysa genom den mörka säsongen tillsammans!