Siirry sisältöön
Lapset kävelevät tiellä heijastimet heiluen.

Aamunavaus turvallisesta liikkumisesta hämärän ja pimeän aikaan

Syksyn tullen heijastinten ja pyörän valojen käyttämisestä muistuttaminen on ajankohtaista. Valmiin aamunavaustekstin pohjalta voi helposti räätälöidä omaan kouluun sopivan aamunavauksen luettavaksi keskusradion kautta tai luokissa.

Tavoite
  • Nostetaan pimeällä näkyminen ja liikkuminen esiin ajankohtaisena asiana
Nämä tarvitset
  • Päivänavaus voidaan järjestää joko koko koululle tai yksittäiselle opetusryhmälle

Teksti luettavaksi aamunavaukseen

Syksy on tullut. Ensimmäisenä sen huomaa varmasti siitä, että aamulla kouluun lähtiessä ilma tuntuu jo paljon viileämmältä. Syksyn edetessä myös valo vähenee. Illat ja aamut alkavat jo nyt hämärtyä. Vaikka päivät lyhenevät hiljalleen, voi tuntua siltä, että syksyn pimeys pääsee yllättämään. Yhtäkkiä sitä huomaa, että kävellessä kotiin illalla kaverin luota tai harkoista onkin jo melko hämärää, vaikka vielä edellisellä viikolla samaan aikaan liikkuessa päivänvaloa vielä riitti.

Tämän aamunavauksen avulla haluammekin muistuttaa siitä, että pimeällä liikkumiseen on hyvä varautua ajoissa. Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Kaikista jalankulkijoiden vakavista onnettomuuksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä.

Heijastin on tehokas keino lisätä turvallisuutta pimeällä liikkuessa

Onneksi pimeällä näkymiseen löytyy helppoja ja edullisia apuvälineitä. Tiesitkö, että lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta? Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän.

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Heijastimen teho on kiistatonta. Lähivaloilla ajava autoilija erottaa ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan vasta noin 50 metrin päästä. Heijastimen kanssa kävelijä voi näkyä jo seitsemän kertaa kauempaa, jopa 350 metrin etäisyydeltä. Kaukovaloilla ajava autoilija puolestaan näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä, kun heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Jotta heijastin toimii asianmukaisesti, sen täytyy olla kunnossa. Käyttö ja pesu kuluttavat ja naarmuttavat heijastimia heikentäen niiden tehoa. Kun heijastimia kaivaa kesän jälkeen jälleen laatikosta takaisin käyttöön, onkin hyvä tarkastella heijastimen kuntoa ja tarvittaessa vaihtaa kulunut heijastin uudempaan.

Vaikka heijastinta on lain mukaankin käytettävä ja sen teho on selkeästi havaittavissa, on heijastimen käytössä vielä paljon parannettavaa. Vain noin puolet suomalaisista käyttää heijastinta pimeän aikaan. Joskus heijastimen käyttämättä jättämistä perustellaan sillä, että kulkee pimeän aikaan vain sellaisilla kävelyteillä, jotka ovat valaistuja. Heijastin on kuitenkin tärkeä turvavaruste myös valaistussa ympäristössä. Esimerkiksi katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät auton kuljettajan näkymää.

Heijastimia on nykyään saatavilla kaupoista helposti ja heijastinvalikoimasta löytyy erilaisia ja moneen tyyliin sopivia. Kannattaa siis nähdä vähän vaivaa ja etsiä itselle sellainen heijastin, mikä tuntuu mukavalta ja omaan tyyliin sopivalta. Heijastinten suhteen ei myöskään tarvitse olla kovin maltillinen. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Liikenteessä ei voi erottua liikaa. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa. Heijastinten yhteydessä voikin käyttää myös muistisääntöä ”parempi överit kuin vajarit”.

Valot lisäävät turvallisuutta pyöräillessä

Silloin kun pyöräillään pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin huono, on valot pyöräilijälle tärkeä turvallisuustekijä. Pyörässä on oltava vaalean etuvalon lisäksi myös punainen takavalo sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Kuten heijastimen kohdalla, myös pyöräillessä valot ovat tärkeät myös silloin, kun pyöräillään valaistussa taajamassa. Vaikka katuvalojen ansiosta pyöräilijä itse voi kokea näkevänsä polkea hyvin ilman valoa, on muiden tiellä liikkujien vaikea havaita valoton pyöräilijä.

Ollaan yhdessä loistavia

Oliko sinulla takissa tai repussa tänä aamuna heijastin, kun tulit kouluun? Jos kuljet pyörällä, löytyykö pyörästäsi vaalea etuvalo ja punainen takavalo sekä heijastimet edestä ja takaa? Jos vastasit näihin kysymyksiin myönteisesti, voit taputtaa itseäsi olalle. Olet hienosti varautunut syksyn pimeyteen. Jos taas jommankumman kysymyksen kohdalla jouduit pyörittämään päätäsi, on nyt hyvä aika havahtua korjaamaan tilanne. Ota kotona puheeksi heijastimet ja pyörän valot. Jos näet, että kaverin vaatteista puuttuu heijastin, voit myös muistuttaa sen merkityksestä kaveria.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että olemme kaikki loistavia läpi pimeän vuodenajan!