Siirry sisältöön
Kuvassa erilaisia heijastimia
Heijastimet heilumaan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Hämärän ja pimeän aikaan on tärkeää käyttää heijastinta, jotta ei ”katoa pimeyteen”. Myös tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa yleensä käyttämään heijastinta pimeän aikana.

Alle on koottu useampi vinkki heijastinteeman käsittelyyn varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Poimi vinkeistä ryhmällesi sopivimmat tai toteuta kaikki.

Tavoite
  • Saada lapset ymmärtämään, että heijastin on pimeällä ja hämärällä liikuttaessa tärkeä turvavaruste.
  • Lisätä lasten ja perheiden heijastimien käyttöä.
Nämä tarvitset
  • Taskulamppuja
  • Pehmoleluja
  • Heijastimia
  • Tuunaamista varten: helmiä, kumilankaa ja hakaneuloja tai papukaijalukkoja

Tehtäviä toteutettavaksi

Video

Näytä lapsille Helsingin poliisisoittokunnan video heijastimesta. Keskustele lasten kanssa videosta alla olevien kysymysten avulla.

Mistä Alma muistutti äitiä? Alma muistutti, että ulkona on tärkeä käyttää heijastimia, koska on pimeää.

Mikä oli videon opetus? Pimeällä on aina tärkeä käyttää heijastinta, jotta muut liikenteessä liikkujat näkevät sinut. Heijastimen käyttö voi estää vaaratilanteita (esim. törmäyksiä).

Voiko koiralle laittaa heijastimen? Voi ehdottomasti. Myös koiran on turvallisempi liikkua pimeällä, jos sillä on valo tai heijastin.


Piiloleikki

Leiki lasten kanssa ”Piilossa pimeässä” leikkiä. Leikissä pehmoleluja, joilla on heijastin, piilotetaan päiväkodin sisätiloihin tai pihaan. Mitä hämärämpi tila, sitä jännittävämpää heijastimen etsiminen on. Jokaisella etsijällä on hyvä olla oma taskulamppu käytössä. Taskulamppu kannattaa neuvoa laittamaan nenän päähän, jolloin heijastimen palauttama valo näkyy parhaiten lasten silmiin. Kuinka monta heijastinta käyttävää pehmolelua lapset löytävät?


Heijastintuunaus

Toteuta lasten kanssa heijastinten tuunaaminen heijastinnauhan askartelun avulla. 

Jokainen lapsi tarvitsee heijastimen. Anna lasten valita itsellensä mieluisimmat helmet ja pujottaa ne kumilankaan. Kumilanka kestää tavallista lankaa paremmin arkikäytössä, joten nauha kannattaa tehdä mieluiten kuminalangasta.

Tämän jälkeen koristeltu helminauha kiinnitetään heijastimeen ja heijastin vaatteisiin joko hakaneulan tai papukaijalukon avulla. 

Lisävinkit

  • Tuunattu heijastin on mieluinen ja hyödyllinen isän- tai äitienpäivälahja.
  • Heijastimien tuunaaminen sopii hyvin myös päiväkodin ja kodin yhteisiin tapahtumiin ja tempauksiin. 

Heijastinesittely

Pyydä lapsia esittelemään jokin käytössä oleva heijastin. Esittelyn voi toteuttaa esimerkiksi aamupiirissä niin, että kukin lapsi vuorollaan esittelee oman heijastimensa. Heijastin voi olla myös osa vaatetta tai reppua.


Heijastinlaskenta

Tee ryhmäsi kanssa heijastimien laskenta. Laskekaa, kuinka monta heijastinta ryhmän lapsilta löytyy vaatteista ja repuista.


Heijastinaiheinen kotitehtävä

Tulosta lapsille seuraava heijastinaiheinen kotitehtävä (Avautuu uuteen ikkunaan) (pdf). Aina kun aikuinen käyttää heijastinta, hän saa värittää yhden tähden. Kun kaikki tähdet on väritetty, on perheen yhteisen tekemispalkinnon aika.

Kuvituskuva, jossa heijastinaiheinen kotitehtävä

Loppukeskustelu

Miksi on tärkeää käyttää heijastinta?

Vastaus: Heijastimen kanssa liikkuva ihminen näkyy liikenteessä paremmin ja kauempaa. Myös tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa yleensä käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa.


Mihin heijastin kannattaa ripustaa?

Vastaus: Paras paikka heijastimelle on noin puolen metrin korkeudella maasta. Mitä useampi heijastin on käytössä, sen parempi. Myös heijastinliivit ja muut heijastavat yksityiskohdat vaatteissa lisäävät näkyvyyttä pimeän aikaan.

Myös huoltajia on tärkeää muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä. Sekä vanhemmat että lasten parissa työskentelevät aikuiset ovat lapselle tärkeitä roolimalleja, joiden toimintaa lapset kopioivat.