Mönkijöitä koskevat säännöt ja määräykset, ajovarusteet ja matkustajan kuljettaminen
Mönkijällä maastossa liikkuvan on aina hankittava maanomistajan tai -haltijan lupa ajamiseen. Kaikkia mönkijäluokkia koskee kuljettajan 15 vuoden ikärajoitus tiellä ja maastossa. Tiettyjä poikkeuksia tähän ikärajaan on olemassa esimerkiksi sähkökäyttöisten mönkijöiden kohdalla. Mönkijällä ei saa ajaa jalkakäytävillä tai pyöräteillä, vaikka mopoilu olisi sallittu pyörätiellä lisäkilvellä.
Säännöt, määräykset ja vinkit:
- Kaikkia mönkijäluokkia koskee kuljettajan 15 vuoden ikärajoitus tiellä ja maastossa. Alle 15-vuotias saa kuljettaa mönkijää vain suljetulla alueella. Oma piha-alue ei täytä suljetun alueen määritelmää. Alue on voitava sulkea luotettavasti esimerkiksi aitaamalla.
- Mönkijällä maastossa liikkuvan on aina hankittava maanomistajan tai -haltijan lupa ajamiseen.
- Mönkijöillä ei saa ajaa virallisilla kelkkareiteillä, ellei sitä ole erikseen lisäkilvellä sallituksi osoitettu.
- Maastomönkijä on lain mukaan maastoajoneuvo. Sillä saa ajaa tiealueella vain tietyissä erityistapauksissa kuten tien ylityksessä.
- Mönkijällä ei saa ajaa jalkakäytävillä tai pyöräteillä, vaikka mopoilu olisi sallittu pyörätiellä lisäkilvellä.
- Tieliikennekäyttöön tarkoitetulla mönkijällä saa kuljettaa matkustajia rekisteröintitodistuksen mukaisesti.
- Tieliikenteeseen tarkoitetun mönkijän suurin sallittu perävaunumassa löytyy rekisteröintitodistuksesta. Lisäksi tärkeitä ohjeita ja neuvoja perävaunun vetämiseen liittyvistä asioista löytyy mönkijän käyttöohjekirjasta ja mönkijän vetokoukun vieressä olevasta tarrasta.
- Kaikilla mönkijöillä tulee olla liikennevakuutus maastossa ja tiellä liikuttaessa.
- Mönkijätraktorin, jonka rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa, talvirenkaaksi katsotaan talvikäyttöön soveltuva karkeakuvioinen rengas, nastarengas tai lumiketjuin varustettu rengas
- L-luokan mönkijöissä vaaditaan talvirengas
- Rattijuopumussäännökset koskevat myös mönkijällä liikkuvaa, myös maastossa.
Ajovarusteet
Kypärä on tärkein mönkijällä ajavan turvallisuusvaruste. Ajoasu, ajokengät ja hanskat lisäävät ajomukavuutta ja myös suojaavat mönkijällä kulkevaa.
Kypärä on mönkijällä liikkuvan tärkein turvallisuusvaruste. Mönkijän kuljettajan ja matkustajan on käytettävä suojakypärää. Työkäyttöön on suunniteltu omat kypärätyyppinsä. Suojakypärää ei tarvitse käyttää korilla tai turvakaarella varustetulla mönkijällä liikuttaessa tai eräissä työtehtäviin liittyvissä tilanteissa. Liikenneturva suosittelee kypärän käyttöä aina mönkijällä liikuttaessa.
Kypärämalleja on tarjolla monia erilaisia. Kypärää hankkiessa kannattaa kokeilla eri malleja ja kokoja. Myyjän asiantuntemus ja keskustelu muiden mönkijäliikkujien kanssa eri kypärämallien hyvistä ja huonoista puolista auttavat kypärän hankinnassa.
Hyväkään kypärä ei anna suojaa, jos sen hihna on jätetty kiinnittämättä. Kiinnitä huomiota myös kypärän väriin. Kirkkaat ja erottuvat värit kypärässä tuovat lisäturvaa liikenteessä liikuttaessa. Jos käytössäsi on avokypärämalli niin erilliset ajolasit suojaavat silmiä vaihtelevissa oloissa ja käyttömaastoissa. Käytä aina hyväksyttyä suojakypärää.
Ajoasu, ajokengät ja hanskat
Mönkijäliikkumiseen tarkoitettu ajoasu vähentää vammoja onnettomuustilanteessa. Se tarjoaa myös suojaa kylmyyttä, tuulta ja kosteutta vastaan. Värikäs ajoasu helpottaa kuljettajan erottumista liikenteessä. Erilaiset selkäpanssarit, tuki- eli munuaisvyöt ja niskatuet ovat erinomaisia apuvälineitä kaatumis- tai törmäystilanteissa.
Ajokenkien tulisi onnettomuustilanteessa antaa suojaa iskuilta ja suojata jalkojen luita ja niveliä. Asianmukaiset ajohanskat suojaavat käsiä. Ne eivät saa haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä.
Kuljettaja ja matkustaja
Tieliikennekäyttöön hyväksytyn mönkijän rekisteröintitodistuksesta selviää se, että saako kyseisellä ajoneuvolla kuljettaa matkustajaa. Ennen matkaan lähtemistä kannattaa harjoitella yhdessä matkustajan kanssa mönkijällä liikkumista ja esimerkiksi painonsiirtoa kaarreajoa varten.
Mönkijän ohjaaminen ja hallinta vaativat kyydissä olevilta painonsiirtoa esimerkiksi kääntymistilanteessa. Tulee muistaa, että mönkijä käyttäytyy matkustajan kanssa ajettaessa aivan eri tavalla kuin yksin ajettaessa.
Käyttöohjekirjasta saa arvokkaita vinkkejä mönkijän turvalliseen ja oikeaan käyttöön.
Tarvittaessa mönkijän renkaisiin tulee lisätä ilmanpainetta, kun kyyditetään matkustajaa. Lisää ohjeita matkustajan kuljettamiseen löytyy mönkijän käyttöohjekirjasta.
Lapset ja mönkijät
Mönkijä ei ole tarkoitettu lasten leluksi. Alle 15-vuotias ei saa ajaa mönkijällä muualla kuin suljetulla alueella. Tiettyjä poikkeuksia tähän ikärajaan on olemassa esimerkiksi sähkökäyttöisten mönkijöiden kohdalla. Oma piha-alue ei täytä suljetun alueen määritelmää. Alue on voitava sulkea luotettavasti esimerkiksi aitaamalla.
Suljetulla alueella ajavaa lasta tulisi voida ohjata ja opastaa turvalliseen liikkumiseen ja ajoneuvon hallintaan. Ohjaamiseen ja opastamiseen voi pyytää apua esimerkiksi alueen moottorikerhoista.