Siirry sisältöön
Lapsen kuljettaminen mönkijällä

Millä ehdoin 5-vuotiasta lasta saa kuljettaa mönkijällä? Mönkijä on T3b luokan traktori, joka on rekisteröity 2-paikkaiseksi. Satulamallinen istuin nousee ylemmäs kyytiläisen kohdalla ja molemmin puolin on kahvat kiinnipitämistä varten. Saako lasta pitää itseni (kuljettaja) etupuolella ajon aikana? Tieliikenteeseen hyväksytty kypärä on lapsella käytössä.

Aivan aluksi on syytä tarkentaa sitä, että kuljetetaanko lasta avomallin mönkijässä vai ns. koppimallin mönkijässä. Tieliikennelain 94 §:n mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetussa ajoneuvossa on käytettävä lapsen kuljettamiseen soveltuvaa istuinta tai lasten turvalaitetta. Ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetut mönkijät ovat useimmiten ns. avomönkijöitä.  Avomallin mönkijässä vaaditaan siis lapsen kuljettamiseen soveltuva istuin tai lasten turvalaite. Liikenneturva suosittelee, että avomallin mönkijöissä lapsille oman erillisen istuinpaikan lisäksi kyydissä pysymisen varmistamiseksi tarvitaan vähintään kädensijat, joista lapsi tarvittaessa saa lisää tukea vaihtelevissa tilanteissa. Tällöin lapsen paikallaan ja kyydissä pysyminen voidaan varmistaa luotettavammin. Viime kädessä liikennettä valvova viranomainen eli poliisi määrittää valvontatilanteessa sen, mikä on lapselle soveltuva istuin avomallin mönkijässä. Lasta ei saa pitää ajon aikana kuljettajan etupuolella.

Lapsimatkustajat koppimallisissa mönkijöissä. Tieliikennelain 94 pykälän 7 momentissa määritetään pienten lasten kuljettamisesta koppimallin mönkijöissä. Alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettaminen koppimallin mönkijässä on sallittua vain jos ajoneuvossa on lapsen kuljettamiseen soveltuva istuin ja turvavyö tai lasten turvalaite. Lapsen kuljettaminen näissä on sallittua, jos ajoneuvo on varustettu sellaisella istumapaikalla ja turvavöillä tai turvalaitteella, jotka ovat mitoitukseltaan lapselle sopivat. Koppimallisissa mönkijöissä on istuinpaikalle asennetut turvavyöt ja niitä tulee käyttää. Jos istuimen rakenne, turvavöiden pituus ja käytettävissä oleva tilat antavat myöten niin alle 135 senttimetriä pitkien lasten tulee matkustaa hänen painonsa ja kokonsa mukaisessa turvalaitteessa.