Siirry sisältöön
Mönkijän ajaminen ilman ajokorttia

Voiko ajolupansa menettänyt henkilö ajaa mönkijällä tieliikenteessä?

Lyhyt vastaus on: ei voi.

Pidempi ja monimutkaisempi vastaus johtuu siitä, että mönkijä ei ole yksiselitteinen ajoneuvoluokka. Jos kyseessä on rekisteröimätön, ns. maastomönkijä, eli maastoajoneuvo, niin sillä ei saa ajaa tieliikenteessä ollenkaan lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta.

Nämä poikkeukset on säädetty tieliikennelain 157 §:ssä (Avautuu uuteen ikkunaan). Maastossa ajettaessa maastoajoneuvolla riittää 15 vuoden ikä – maastossa ei siis tarvita ajokorttia.

Tieliikenteeseen hyväksytty mönkijä voi olla rekisteröity traktoriksi, raskaaksi nelipyöräksi tai kevyeksi nelipyöräksi. Yleisin on traktorimönkijä – traktorimönkijällä ajamiseen tarvitaan laitteen traktoriluokan (laitteen paino ja nopeus)  perusteella joko traktorikortti tai ns. mopoautokortti (AM/121).

Kaikkiin em. ajokortteihin terveysvaatimukset ovat samat kuin henkilöautokorttiinkin (B-kortti) – eli ovat ns. ryhmän 1 ajokortteja.

Ainoa poikkeus voisi olla sellainen sähkökäyttöinen, enintään 1 kW:n moottorilla varustettu, suurimmalta rakenteelliselta nopeudeltaan enintään 25 km/h oleva laite, joka luetaan ”kevyeksi sähköajoneuvoksi”. Sellaisen ajamiseen ei tarvita ajokorttia, ja sillä noudatetaan pyöräilijän liikennesääntöjä.

Lisätietoja mönkijöistä täällä.