Siirry sisältöön
Matkustajan kyytiin ottaminen pysäköinti kielletty -liikennemerkin vaikutusalueella

Saako pysähtyä ottamaan koulusta tulevaa lasta pysäköinti kielletty -merkin vaikutusalueella? Hakija ratin takana, mutta auton moottori sammutettuna.

Tieliikennelain määritelmän mukaan pysäköinti on ajoneuvon seisottamista kuljettajineen tai ilman kuljettajaa, ei kuitenkaan lyhytaikaista ajoneuvon seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista taikka ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten.

Lähtökohtaisesti siis lyhytaikainen pysäyttäminen matkustajan ottamista varten ei ole kiellettyä pysäköinti kielletty -liikennemerkin vaikutusalueella.  Matkustajan odottaminen, lyhytaikainenkin, vastaavasti voidaan tulkita pysäköinniksi. Mutta sellainen pysäyttäminen, missä matkustaja vain nousee auton kyytiin, ei ole kiellettyä pysäköinti kielletty -liikennemerkistä huolimatta ellei pysäyttäminen vaaranna turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä.

Sillä onko tällaisessa puhtaasti kyytiin nousemistilanteessa ilman kyytiin nousijan odottamista moottori käynnissä vai sammuksissa, ei ole merkitystä.