Siirry sisältöön
Pysähtyminen pysäköintikiellon vaikutusalueella

Kauanko saa pysähtyä (autossa ollessaan) pysäköintikieltomerkin vaikutusalueella. Joitain lehtijuttuja löysin, että alle 10 minuuttia. Onko tähän mitään selvää kohtaa?

Tieliikennelaissa ei ole ajallista määrettä sille, minkä ajan ajoneuvoa voisi seisottaa pysäköinti kielletty -liikennemerkin vaikutusalueella, on kuljettaja ajoneuvossa tai ei. Tieliikennelain määritelmän mukaan pysäköinti on ajoneuvon seisottamista kuljettajineen tai ilman kuljettajaa, ei kuitenkaan lyhytaikaista ajoneuvon seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista taikka ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten. Lähtökohtaisesti siis ajoneuvon seisottaminen pysäköintikiellon vaikutusalueella on sallittu ainoastaan edellä mainituista syistä ja tilanteissa.

Toisella tapaa asian voi ilmaista siten, että ajon keskeytys pysäköintikiellon vaikutusalueella kestoajasta riippumatta on muodollisesti pysäköintiä kaikissa niissä tilanteissa, joissa se ei palvele ajoneuvoon nousemista tai siitä poistumista tai ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista.