Pimeää ja pyryä vastaan valoin ja heijastimin

Talvella näkyvyys voi olla heikentynyt useasta syystä. Vuodenaikaan kuuluvat hämärä ja pimeys sekä lumipyryn tai aurattujen lumivallien tapaiset näkemäesteet lisäävät riskiä joutua auton kanssa yhteentörmäykseen. Etenkin vuoden pimeimpänä aikana pyörän ja pyöräilijän näkyvyys on tärkeää varmistaa - varsinkin, jos näkyvyys on vaikkapa kelin takia huonontunut. 

Pyörän valot ja heijastimet on pidettävä puhtaina ja omaa näkyvyyttään pyöräilijä voi parantaa ajoasuun ja kypärään kiinnitetyillä heijastimilla tai huomioliivillä. Heijastimien ohella kirkasvärinen ajoasu tai värikäs kypärä helpottavat pyöräilijän näkymistä hämärän ja pimeän aikana muille liikenteessä liikkujille. 

Pyörässä on oltava valot pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuvalon on oltava valkoinen tai vaaleankeltainen ja takavalon punainen. Polkupyörään kiinnitetyn kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavia pyöräilijään kiinnitettyjä valaisimia, kuten otsalamppua.

Talvella tiemerkinnät voivat peittyä lumen ja jään alle, joten talvipyöräily edellyttää tarkempaa liikennemerkkien luentaa. Pyörätietä tai yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää tulee käyttää, mikäli mahdollista. Jos pyörätiellä ei ole talvikunnossapitoa, on käytettävä ajorataa.

Yksityiskohtaiset tiedot polkupyörän pakollisista varusteista löytyvät Traficomin määräyksestä Finlexin sivuilta pdf-muodossa.


Pyörässä on oltava valo ja heijastimet pimeällä tai hämärällä ajettaessa. Valot ja heijastimet auttavat polkupyöräilijää näkemään ja näkymään. Kuva Liikenneturva/Tomi Rossi.

Liukkauden torjuntaan ennakointi ja nastarenkaat

Liukkaiden kelien kausi jatkuu Suomessa lokakuusta huhtikuuhun ja se voi yllättää myös pyöräilijän. Tavallisin talvipyöräilyonnettomuus onkin väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen. Etenkin nollan tuntumassa sahaava lämpötila ja lumen alla oleva jää voivat lisätä reitin liukkautta. Liukkaalla tulisi välttää äkkinäisiä ajoliikkeitä, jotka voivat viedä pyörän helposti luisuun. On myös hyvä huomioida, että risteyksissä ja teiden ylityksissä ovat autojen pitkät jarrutusmatkat voineet tehdä tien pinnasta entistäkin liukkaamman.

Rauhallisen ajotavan lisäksi myös mahdollisten kantamusten sijoittaminen tasaisesti pyörän molemmille puolille tasoittaa pyörän kulkua.

Talvella nastarenkaat lisäävät sekä turvallisuutta että ajomukavuutta. Nastarenkaat kannattaa vaihtaa alle, kun yölämpötila painuu pakkasen puolelle ja nurmikko on aamulla kuurassa. Ainakin eturenkaan olisi hyvä olla nastoitettu, sillä tällöin pyörän ohjaus on vakaampaa. Takana nastarengas lisää pitoa jarrutukseen. Myös karkeakuvioinen tai syväurainen rengas sopii talviajoon, mutta pitoa se antaa lähinnä lumisella tiellä ajettaessa.

Säähän sopivat ajovarusteet taltuttavat kohmeen ja kosteuden

Pyöräilykypärän käyttö talvella on erittäin tärkeää liukkaudesta johtuvan suuremman kaatumisriskin takia. Kypärähuppu pitää pään ja otsan lämpimänä kypärän alla. Lämmin ja tuulen- sekä sateenpitävä vaatetus ehkäisee märkyydestä ja viimasta johtuvaa ajoepämukavuutta. Myös ajohanskojen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sormet pysyvät lämpiminä, eivätkä kohmetu kesken matkan. 

Talvikunnossapitoa myös polkupyörälle

Talvella paras säilytyspaikka pyörälle on kuiva ja kylmä varasto. Kun pyörä viedään pakkasella lämpimään talliin, ilmankosteus tiivistyy pyörään. Jos kosteus pääsee tiivistymään jarruvaijereihin, ne saattavat liikkeelle lähtiessä jäätyä, muodostaen turvallisuusriskin. Etenkin vesisadetta seuraavilla pakkaskeleillä kannattaa ketjuvaihteisissa pyörissä ennen ajoon lähtöä pyörittää polkimia käsin, jotta vaihteet eivät menisi rikki. Myös ketjujen säännöllinen öljyäminen kannattaa ottaa tavaksi.

Aihepiirit: