Vinkkejä pyörän lastenistuimen ja peräkärryn käyttöön:

 1. Lue käyttöohje ja kiinnitä istuin tai peräkärry pyörään huolellisesti. Varmista kiinnitys aina ennen kuljettamista.
 2. Huolehdi lasta istuimeen laittaessa, että pyörä pysyy pystyssä.
 3. Säädä istuimen turvavyöt ja jalkatuet lapselle sopiviksi ja kiinnitä lapsi istuimeen, niin että lapsen kädet, jalat tai vaatteet eivät osu pyörän liikkuviin osiin.
 4. Laita kypärä lapselle ennen istuimeen kiinnittämistä ja käytä myös itse kypärää.
 5. Kuormaa pyörä turvallisesti myös tavaroiden osalta: selässä oleva reppu voi tuntua istuimessa istuvasta lapsesta ikävältä – suosi esimerkiksi tavarakoria tai pyörän laukkuja. ​

Polkupyörän lastenistuin

Polkupyörän lastenistuin kannattaa valita siten, että lapsen paino ja koko vastaavat istuinvalmistajan ohjeita. Istuimen leveyden pitäisi sallia paksummat vaatteet (jos sää vaatii) ja istuimen pituuden pitäisi olla sellainen, että pienetkin lapset voivat taivuttaa polvensa, jotta saavat kunnon tuen jaloille. Istuimen korkeuden tulisi olla riittävä, jotta kiinnityshihnat tulevat hartioiden yli, tällöin lapsi saa tukea eteenpäin kallistuttaessa. Selkänojan on hyvä tukea lapsen päätä taaksepäin nojatessa.

Standardi polkupyörien lastenistuimista (EN 14344) koskee istuimia, jotka on tarkoitettu 9- 22kg lapsille.

 • Laita lapsi pyörän kyytiin, kun istuminen ilman apua onnistuu.
 • Lue istuimen tai kärryn käyttöohjeet ja varmista kiinnitys aina ennen pyöräilyä.
 • Laita turvavyö kiinni lapselle ja kypärät kaikille.
 • Varmista, ettei lapsi pääse osumaan pyörän liikkuviin osiin.
 • Aja ennakoiden - lapsi tuntee kuopat ja töyssyt eri tavalla kuin pyörää polkeva.
 • Huomioi, että lapsen kyydittäminen vaikuttaa pyörän käsittelyyn - tasapainoon, ohjaukseen sekä jarrutukseen.

Laatikkopyörä ja pyörän peräkärry

Laatikkopyörä voi olla 2- tai 3-pyöräinen, jolloin niitä koskevat eri kyydityssäännöt. Jos laatikkopyörä on 2-pyöräinen, sovelletaan kyydittämiseen samoja sääntöjä kuin lasten kuljetuksessa pyörällä ylipäätään: 15 vuotta täyttänyt henkilö saa kyyditä pyörällä tai pyörän perävaunulla yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja 18 vuotta täyttänyt saa kyyditä kahta enintään kuusivuotiasta lasta.

Jos laatikkopyörä on kolmipyöräinen ja siinä on paikat neljälle lapselle, niin sillä voi kuljettaa silloin neljää lasta, eikä kuljettajalla ole ikävaatimuksia. Ainoa rajoitus on, että yhteenlaskettu kuorman (henkilöiden ja tavaran) massa ei saa ylittää 250 kg.

Polkupyörän peräkärryssä on oltava sopiva istuin lasta varten, tarkoituksenmukainen rakenne ja suojavarusteet, jotka estävät lasta osumasta liikkuviin osiin tai putoamasta kyydistä. Turvavyö on myös tärkeä varuste.

Jos lapsia on useampi?

Yhden tai useamman matkustajan kuljettamiseen tarkoitetussa polkupyörässä, perävaunulla varustetussa polkupyörässä ja polkupyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee olla kaksi erillistä jarrulaitetta.

Ennakoiva ajo erityisen tärkeää, kun lapsi pyörän kyydissä

Huomioithan, että pyöräilijän ajotapa vaikuttaa niin turvallisuuteen, matkan sujuvuuteen kuin kyydissä olevan lapsen mukavuuteen. Tasainen kyyti on turvallista ja tuntuu lapsestakin miellyttävältä. Pyörn istuimessa oleva lapsi tuntee kuopat ja töyssyt eri tavalla kuin pyöräilijä itse.

Kannattaa myös huomioida se, että lapsen kuljettaminen voi vaikuttaa niin pyörän käsittelyyn, pyöräilijän tasapainoon, ohjaukseen kuin jarrutusmatkoihinkin. Jos vasta aloittelee lasten kuljettamista pyörällä, voi olla hyvä harjoitella pyörän käsittelyä ensin rauhallisemmassa ympäristössä.

Etukäteen kannattaa miettiä myös sitä, miten kuljetat pyörällä mahdolliset tavarat. Selässä oleva reppu voi tuntua istuimessa istuvasta lapsesta ikävältä – suosi esimerkiksi tavarakoria tai pyörän laukkuja.

Aihepiirit: