Lapsia voi kuljettaa pyörän istuimessa, perävaunussa tai laatikkopyörän kyydissä. Tärkeää on varmistaa, että lapsi on luotettavasti, tukevasti ja turvallisesti kiinnitettynä. Pyörän istuimen pitää olla sellainen, ettei lapsi osu pyörän liikkuviin osiin tai putoa kyydistä. Ja kypärä laitetaan pyöräillessä sekä ajajan että matkustajan päähän. Lapsen kyydittäminen vaikuttaa pyörän käsittelyyn - tasapainoon, ohjaukseen sekä jarrutukseen. Ajoreitit kannattaa suunnitella turvallisiksi ja lapsellekin mukaviksi. Lastenistuimessa oleva lapsi tuntee kaikki kuopat ja töyssyt eri tavalla kuin pyöräilijä itse.

Pyörän istuimessa voi kuljettaa lasta, joka pystyy istumaan itsenäisesti ainakin aiotun matkan ajan. Standardi polkupyörien lastenistuimista (EN 14344) koskee istuimia, jotka on tarkoitettu 9- 22kg lapsille. Istuin kannattaa valita siten, että lapsen paino ja koko vastaavat istuinvalmistajan ohjeita. Istuimen leveyden pitäisi sallia paksummat vaatteet (jos sää vaatii) ja istuimen pituuden pitäisi olla sellainen, että pienetkin lapset voivat taivuttaa polvensa, jotta saavat kunnon tuen jaloille. Istuimen korkeuden tulisi olla riittävä, jotta kiinnityshihnat tulevat hartioiden yli, tällöin lapsi saa tukea eteenpäin kallistuttaessa. Selkänojan pitäisi tukea lapsen päätä taaksepäin kallistuttaessa.

Laatikkopyörä voi olla 2- tai 3-pyöräinen, jolloin niitä koskevat eri kyydityssäännöt. Jos laatikkopyörä on 2-pyöräinen, sovelletaan kyydittämiseen samoja sääntöjä kuin lasten kuljetuksessa pyörällä ylipäätään: 15 vuotta täyttänyt henkilö saa kyyditä pyörällä tai pyörän perävaunulla yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja 18 vuotta täyttänyt saa kyyditä kahta enintään kuusivuotiasta lasta. Jos laatikkopyörä on kolmipyöräinen ja siinä on paikat neljälle lapselle, niin sillä voi kuljettaa silloin neljää lasta, eikä kuljettajalla ole ikävaatimuksia. Ainoa rajoitus on, että yhteenlaskettu kuorman (henkilöiden ja tavaran) massa ei saa ylittää 250 kg.

Polkupyörän peräkärryssä on oltava sopiva istuin lasta varten, tarkoituksenmukainen rakenne ja suojavarusteet, jotka estävät lasta osumasta liikkuviin osiin tai putoamasta kyydistä. Turvavyö on myös tärkeä varuste.

Yhden tai useamman matkustajan kuljettamiseen tarkoitetussa polkupyörässä, perävaunulla varustetussa polkupyörässä ja polkupyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee olla kaksi erillistä jarrulaitetta.

Aihepiirit: