Siirry sisältöön
Autoilija harjaa lunta auton katolta.

Näytkö ja kuulutko, pyöräilijä? Tarkista pyörän valojen ja soittokellon toimivuus

Polkupyörä on ajoneuvo, jossa hämärän tai pimeän aikaan on käytettävä valoja: eteenpäin vaaleaa ja taakse punaista valoa. Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisi tempaisevat pyöräilijöiden näkymisen puolesta Jyväskylän keskustan pyöräteillä keskiviikkona 27.10.

Pyöränvaloratsia starttaa matkaan Jyväskylän poliisilaitokselta (Urhonkatu 1) keskiviikkona 27.10. kello 17.30. Liikenneturva ja poliisi pyöräilevät keskustan pyöräteillä ja tarkkailevat pyöräilijöiden valojen käyttöä. Tämän syksyn ratsiassa tarkkaillaan myös sitä, löytyykö polkupyörästä toimiva soittokello.

Turvalliseen pyöräilyyn kannustavassa ratsiassa palkitaan asianmukaisesti varustautuneita pyöräilijöitä. Jaossa on myös pieni määrä pyörän etu- ja takavaloja sekä polkupyörän soittokelloja.

”Polkupyörän valoissa riittää valinnan varaa ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn ja talven pimeissä keleissä. Vaikka itse näkisi ajella valaistuilla kaduilla, niin valot auttavat muita huomaamaan pyöräilijän”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

”Vaikka tämä pyöränvaloratsia mennään muistuttelulinjalla, niin poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä myös liikennevirhemaksun”, huomauttaa pyöräliikenteen valvontaan erikoistunut vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen Sisä-Suomen poliisista.

Liikenneturvan syksyn 2020 seurannoissa (Avautuu uuteen ikkunaan) 68 prosenttia pyöräilijöistä käytti etuvaloa ja 56 prosenttia takavaloa pimeän aikaan.

Varusta polkupyörä valojen lisäksi myös soittokellolla

Äänimerkinantolaite on ajoneuvolain mukaan polkupyörän pakollinen varuste, ja sen pitäisi jokaisesta polkupyörästä löytyä. Liikenneturvan kyselyn* mukaan lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että pyöräilijän olisi hyvä varoittaa kävelijöitä äänimerkillä nykyistä useammin. Viestimällä aikeistaan pyöräilijä voi helpottaa myös muiden liikenteessä liikkujien toimintaa.

”Pyörän kello kannattaa mieltää viestintävälineenä, jonka avulla muita tielläliikkujia voi varoittaa lähestymisestään”, Piippa sanoo ja muistuttaa:

”Soittokelloa kannattaa soittaa esimerkiksi alikulkuun mennessä ja sieltä poistuessa varsinkin silloin, jos näkyvyys on huono.”

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 0400 640 688

vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, p. (02) 95 448 240

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselytutkimuksella touko-kesäkuussa 2020. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1003 henkilöä.