Siirry sisältöön
Äiti antaa auton avaimet lapselleen, joka istuu auton etupenkillä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Liikenneturvalta ja Traficomilta kattavat vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille

Nuoret tarvitsevat tukea vanhemmiltaan kehittyäkseen turvallisiksi kuljettajiksi. Liikenneturva ja Traficom ovat koostaneet vinkit vanhemmille, joiden nuorella on tuore ajokortti tai nuori vasta harkitsee ajokortin hankkimista. Ikäpoikkeusluvalla ajokortin saaneista on puhuttu paljon, mutta kaikkien nuorten valmiuksia toimia turvallisena kuljettajana on hyvä kehittää.

Nuoret ovat viime vuosikymmenen myönteisestä kehityksestä huolimatta yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa, sillä lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on 15-24-vuotias. Ikäryhmän liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n keskitason.

Riskialttein aika uudelle kuljettajalle on ensimmäinen vuosi kortin saamisen jälkeen, ja vanhempien vastuu nuorten turvallisen liikkumisen tukemisessa on suuri. Liikenneturva onkin laatinut vinkit vanhemmille sekä tilanteeseen, jossa ajokortin hankkimista vasta harkitaan – että tilanteeseen, jossa nuori on juuri saanut ajokortin.

”Kun ajokortin hankkiminen on ajankohtaista, ovat nuoren lisäksi myös vanhemmat usein ihan uuden tilanteen edessä. Vanhempien tuki on tärkeää, jotta nuori voi kehittyä turvallisena kuljettajana”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi.

”Jokainen nuori on kuitenkin yksilö, eikä kaikissa tilanteissa toimivia ratkaisuja ole olemassakaan. Tärkeintä on, että huoltaja osoittaa olevansa kiinnostunut nuoren turvallisesta liikkumisesta. Sivuiltamme löytyy vinkit esimerkiksi siihen, miten nuoren kanssa kannattaa puhua kuljettajana toimimisesta”, Niemi jatkaa.

Kaikkien nuorten valmiuksia kuljettajana on hyvä kehittää

Liikenneturvan vinkkisivuille ohjataan esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämältä Ajokortti-info (Avautuu uuteen ikkunaan)-sivustolta.

”On hienoa, että saamme yhteistyössä jaettua tietoa siitä, miten vanhemmat voivat tukea nuorta taklaamaan riskejä kortin saamisen jälkeen. Liikenneturvan vinkit ovat tärkeä lisä siihen, miten ja millä ehdoilla ajokortin voi ylipäätänsä hankkia”, sanoo Traficomin tiiminvetäjä Henna Antila.

Ajokorttilakia ollaan uudistamassa, ja hankkeen aloittamisen yhteydessä esillä on ollut erityisesti 17-vuotiaiden nuorten liikenneturvallisuus. Lainsäädäntötyö on vasta alkanut.

“Vaikka ikäpoikkeusluvan haltijoista on puhuttu julkisuudessa paljon, tulee kaikkien nuorten kuljettajien valmiuksia kehittää – ei pelkästään niiden, jotka saavat ajo-oikeuden poikkeusluvalla. Tämän yhteistyön seurauksena pyrimme muistuttamaan myös vanhempia itseään siitä, että heidän oma liikennekäyttäytymisensä on iso juttu – millaista esimerkkiä näytämme omille lapsillemme?” Niemi kysyy.

Lisätietoja:

suunnittelija Tomi Niemi, Liikenneturva (puh. 020 7282 334)

tiiminvetäjä Henna Antila, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom (puh. 029 534 5277)