Siirry sisältöön
Kuvassa nuori matkustaja on nuoren kuljettajan kyydissä

Kaverit nuoren kuljettajan tukena – uusi kampanja matkustajataidoista alkaa 11.4.

Matkustaja voi omalla toiminnallaan joko tukea tai häiritä kuljettajan ajoa. Liikenneturvan uusi nuorille suunnattu kampanja matkustajataidoista alkaa 11.4.2022. Kampanjan tavoite on vahvistaa sosiaalista normia siitä, että liikenteessä ei ole ok ottaa riskejä. Tehdään yhdessä #SafeSpaceAutoon.

Matkustajat kuljettajan tukena

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kyydissä on kavereita. Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa liikenteessä, mutta kaverit voivat omalla toiminnallaan myös tukea kuljettajaa ja edesauttaa matkan turvallista jatkumista.

”Matkustajataidot ovat niitä toimenpiteitä, joita matkustajat tekevät kuljettajan turvallisen käyttäytymisen edistämiseksi ja tukemiseksi. Näitä ovat esimerkiksi navigointi, viesteihin vastaaminen, musiikin säätäminen, vaarallisiin ajotapoihin puuttuminen ja vaaratilanteiden tunnistaminen”, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kertoo.

Jokaisella on oikeus sanoa ääneen

Ryhmä ja siihen muodostuneet normit vaikuttavat nuoren kykyyn toimia ja tehdä turvallisia valintoja liikenteessä. Nuori saattaa muuttaa käytöstään, arvojaan tai asenteitaan, jotta ne vastaisivat paremmin kaveriporukan odotuksia. 

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista seitsemän kymmenestä kertoi haluavansa toimia liikenteessä mahdollisimman turvallisesti ollessaan ystäviensä seurassa.*

”Jos ystävän kyydissä pelottaa, niin todennäköisesti kaveriporukassa joku muukin tuntee samoin. Kannattaa siis ottaa asia puheeksi”, Rutila kannustaa.

Usein ryhmäpaineesta puhutaan negatiivisessa sävyssä, mutta se voi myös olla positiivista. Kaverin kehu tai kannustus voi rohkaista kuljettajaa tekemään turvallisempia valintoja liikenteessä. Myös kaverin turvattoman toiminnan puheeksi ottaminen kannattaa. Valtaosa kyselyyn vastanneista nuorista on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että todellinen ystävä ei anna ystävänsä ajaa päihtyneenä.

”Aina ei ole helppo pitää omista turvallisista valinnoista kiinni. Jos ei uskalla sanoa suoraan, voi miettiä kuka kaveriporukasta olisi sellainen, jolta saisi tukea. Jokaisella on oikeus sanoa ääneen tuntevansa olonsa turvattomaksi”, Rutila korostaa.

Tehdään yhdessä #SafeSpaceAutoon

Liikenneturvan uuden nuorille suunnatun #SafeSpaceAutoon-kampanjan pääteemana ovat matkustajataidot, joiden avulla matkustaja voi tukea kuljettajaa ja edesauttaa matkan turvallista etenemistä. Kampanja näkyy ja kuuluu ensimmäisen kerran huhtikuussa nuorten suosimissa somekanavissa, suoratoistopalveluissa ja radiossa. Lisäksi teemme yhteistyötä viiden nuoren vaikuttajan kanssa. Kampanja jatkuu heinäkuussa.

Kaikkien toiminnalla kaveripiirissä on merkitystä matkan turvallisuuteen. Kampanjan avulla kehotamme nuoria sanomaan ääneen sekä huolensa ajotilanteessa että kehut kaverin turvallisesta toiminnasta. 

”Haluamme nuorten oivaltavan, että jokainen voi omalla toiminnallaan tai toimimattomuudellaan vaikuttaa matkan sujuvuuteen. Tarkoitus on siis saada nuori pohtimaan, mitä hän voi itse tehdä sen eteen, että matka jatkuu turvallisesti”, Rutila kommentoi. 

Seuraa kampanjaa asiatunnisteilla #SafeSpaceAutoon ja #Liikenneturva.


*Liikenneturva selvitti 13–24-vuotiaiden nuorten ajatuksia ja kokemuksia liikenteestä kyselyllä syksyllä 2019. Kysely toteutettiin ympäri Suomea yhteensä 24 yläkoulussa, lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 3291 nuorta, joista 1150:lla oli jokin ajo-oikeus.