Siirry sisältöön
Koululainen ylittämässä suojatietä.
KalPan jääkiekkoilijat tempaisevat turvallisen koulutien puolesta

Tien ylitykset ovat usein lasten koulumatkojen vaarallisin paikka. Koulujen alkaessa kuopiolaisten kuljettajien huomio halutaan kiinnittää suojatiekäyttäytymiseen. Suojateille jalkautuvat KalPan pelaajat, LähiTapiola Savo, Kuopion VPK sekä Liikenneturva.

Alkava lukuvuosi vilkastuttaa liikennettä ja tuo katukuvaan myös koulutaipaleensa vasta aloittavia ekaluokkalaisia. Etenkin autoilevilta sesonki vaatii valpastumista.

”Lapset vasta harjoittelevat liikenteessä toimimista ja ottavat siinä mallia meistä aikuisista. Jalkautumalla liikenteeseen KalPan pelaajat pyrkivät näyttämään turvallista esimerkkiä lapsille ja muistuttamaan myös meitä aikuisia toimimisestamme roolimallina”, kuvailee KalPan Hanna Tuhkanen.

”Koulujen alku tuo satoja uusia koululaisia liikenteeseen. Tienylitykset ovat edelleen monen koulumatkan vaarallisin paikka. Nimensä mukaisesti suojatien pitäisi suojata tien ylittäjää, mutta monella on huoli siitä, ettei tämä toteudu”, täydentää LähiTapiola Savon Kaisa Kajan.

Suojatie monen koulutien vaaranpaikka

Aikuisilta voi unohtua, että lapset näkevät liikenteen eri tavalla. Selkeät signaalit suojateillä auttavat lapsia ja lisäävät myös turvallisuuden tunnetta. Jokainen kuljettaja voi omalla käyttäytymisellään tukea tienylitystilanteita.

”Riittävän alhainen nopeus suojatietä lähestyttäessä takaa sen, että ajoneuvon saa rauhallisesti pysähtymään ennen suojatietä. Kuljettajan on maltettava pysäyttää autonsa kokonaisuudessaan eikä hivuttaa sitä eteenpäin lapsen vielä ylittäessä tietä. Lapselle voi myös kättä heilauttamalla vinkata, että on huomannut tämän, nyt on turvallista ylittää tie”, evästää Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Esimerkki on voimaa liikenteessäkin

Koulujen alkaessa Kuopiossa KalPan pelaajat yhdessä LähiTapiola Savon, Kuopion VPK:n sekä Liikenneturvan kanssa herättelevät kuljettajia turvallisempaan suojatiekäyttäytymiseen. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tempauksia.

”Koulujen alun kampanja on meille jo monivuotinen perinne. Pelaajat KalPan joukkueista lähtevät mielellään hyvän asian puolesta mukaan ja pyrkivät oman esimerkkinsä kautta kannustamaan niin lapsia kuin aikuisia fiksussa liikennekäyttäytymisessä”, Kalpan Tuhkanen selventää.

Fiksuun liikennekäyttäytymiseen kuuluu myös roolimallina toimiminen turvavarusteiden käytössä.

”Kypärä on tärkeä varuste kiekkoilijoille, mutta on itsestään selvä osa myös pelastajien varustusta. Kaatumisen varalta kypärä on ehdoton suoja myös pyörällä tai sähköpotkulaudalla liikkuvalle. Ja kannattaa muistaa, että kypärän käytössäkin vanhemmat ja muut aikuiset näyttävät lapselle esimerkkiä”, vinkkaa pelastusryhmänjohtaja Marko Petjala Kuopion VPK:sta.

”Me aikuiset voimme olla esimerkillisiä myös kännykän käytössä – tai siis käyttämättömyydessä. Ratissa pidetään huomio liikenteessä eikä puhelimessa. Ja jos lapsella on puhelin, kerrataan yhdessä pelisäännöt liikenteessä: pidetään puhelin repussa koulumatkan ajan, jotta ruutu ei vie huomiota liikenteestä tutussakaan ympäristössä”, Kajan lisää.

Lisätiedot:

markkinointipäällikkö Kaisa Kajan, LähiTapiola Savo, p. 040 566 9347

markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen, KalPa Hockey Oy, p. 044 787 1107

pelastusryhmänjohtaja Marko Petjala, Kuopion VPK, p. 050 491 6211