Heijastava tuote ei aina erotu – varmista näkyvyytesi heijastimella
Jokasyksyisen heijastinkauden startti on viimeistään heijastinpäivänä 1.10. Nykyään kauppojen valikoimissa on erilaisten heijastimien lisäksi myös erilaisia heijastavia tuotteita. Liikenneturva huomauttaa, että heijastavien tuotteiden laadussa on isoja eroja. Näkyvyyden varmistamiseksi kannattaakin aina varustautua myös oikealla, tyyppihyväksytyllä heijastimella.
Viime vuosina markkinoille on tullut paljon erilaisia heijastavia tuotteita, kuten ulkoiluvaatteita, kasseja, reppuja ja sateenvarjoja. Myös erilaisten heijastavien tuotteiden käsin tekeminen ja askartelu on lisännyt suosiotaan erityisesti sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien ja ohjeiden myötä. Heijastavia tuotteita käytettäessä on syytä muistaa, että niiden takaisinheijastavuudessa voi olla suuriakin eroja.
”Heijastin ja heijastava tuote ovat eri asioita. Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta, eikä tämä ole hiusten halkomista. Heijastaville tuotteille ei ole laatuvaatimuksia eikä niiden laatua valvota millään tavalla. Siten kuluttajille on mahdollista myydä heijastavana tuotteena oikeastaan mitä tahansa – myös tuotteita, jotka eivät heijasta juuri ollenkaan”, summaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.
Heijastavien tuotteiden laaduissa on isoja eroja. Tuotteista löytyy myös laadultaan erinomaisia varusteita, jotka näkyvät kauas. Näin on useimmiten tuotteissa, joissa heijastava materiaali on laadukasta ja sitä on paljon yhtenäisissä pinnoissa. Nämä tuotteet voivat tuoda käyttäjälleen lisänäkyvyyttä erinomaisesti. Näkyvyys pimeällä kannattaa kuitenkin aina varmistaa käyttämällä myös tyyppihyväksyttyä heijastinta.
”Esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen ja virkattujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta se ei riitä. Määrääkin tarvitaan”, Loikkanen selventää.
Parempi överit kuin vajarit
Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Liikenneturvan seurantojen* mukaan viime vuonna lähes joka toinen pimeällä taajama-alueella liikkunut käytti heijastinta. Osa kävelijöistä oli varustautunut myös led-valaisimella tai vastaavalla.
”Heijastavilla tuotteilla tai paljon yleistyneillä led-valoilla voi täydentää loistavan kokonaisuuden. Myös erilaisten valojen kanssa kannattaa muistaa oikea heijastin – valoista kun voi patteri tai akku hyytyä kesken reissun. Valojen tuomasta lisänäkyvyydestä ei silti ole haittaa”, tiivistää Loikkanen.
Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin seuraavat tiedot:
- CE-merkintä
- EN 13356
- tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim. Työterveyslaitos)
- käyttöohjeet
- valmistaja
Heijastinliivi on myös tehokas näkymisen lisääjä. Myös heijastinliivin tulee olla CE-hyväksytty:
- ei-ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 1150
- ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 471
*Liikenneturvan seurantojen mukaan 47 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastinta liikkuessaan pimeän aikaan valaistulla alueella vuonna 2019. Led-valo tai vastaava oli käytössä 1,5 prosentilla kulkijoista.