Siirry sisältöön
Jalankulkijan paikka yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä

Olen aikanani oppinut, että jalkakäytävillä ja kevyenliikenteen väylillä on oikeanpuoleinen liikenne kaikille kulkijoille. Nyt ihmeekseni olen todennut, että Liikenneturva suosittelee jalankulkijoille sekä oikeaa että vasenta puolta nimenomaan edellä mainituilla teillä. Tämä kyllä aiheuttaa vähänkään vilkkaammassa liikennetilanteessa vaaraa, kun pyörät liikkuvat nykyään nopeastikin. Tuntuu hölmöltä ja liikennettä vaarantavalta tällainen suositus tai sääntö.

Jalankulkija saa yhdistetyllä väylällä valita, kulkeeko hän oikeaa vai vasenta reunaa. Suosittelemme valitsemaan turvallisimman reunan – esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa joskus on parempi valita reuna, mikä on kauimpana ajoradasta. Tämän laki myös sallii.

Liikennesäännöistä muistuttaminen on yksi perustehtävämme. Viittaat kevyen liikenteen väyliin, jollainen on esimerkiksi yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä. Tällaisella väylällä jalankulkijat kulkevat reunassa ja pyöräilijät ajavat oikeassa reunassa. Nykyisen tieliikennelain 13 § 2 momentin mukaan jalankulkijan paikka on pyörätien reunassa.

Yhdistetyillä väylillä on aina tärkeää huomioida muut liikkujat, jotta liikenne olisi sujuvaa ja turvallista kaikille. Jalankulkijan tulee noudattaa heille kuuluvia liikennesääntöjä.

Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen -opas (Avautuu uuteen ikkunaan) kertaa keskeisimmät jalankulkijan ja pyöräilijän liikennesäännöt.

Piirroskuva yhdistetystä jalkakäytävästä ja pyörätiestä.