Siirry sisältöön
Kolme lasta ylittää suojatietä varusteinaan heijastinliivi ja heijastimia.

Lasten henkilövahingot tieliikenteessä

Viimeisen kolmen vuoden aikana tieliikenteessä kuoli keskimäärin viisi ja loukkaantui 260 lasta vuosittain.

Kuolleiden määrä on kasvanut kolmanneksella kymmenen vuoden takaiseen tasoon verrattuna. Loukkaantuneiden määrä on laskenut kolmanneksella vastaavana aikana. Vuoden 2021 tietojen mukaan 20 lasta loukkaantui vakavasti.

Tieliikenteessä menehtyneistä kaksi prosenttia ja loukkaantuneista kuusi prosenttia oli lapsia.

Taajamien ulkopuolella menehtyi lähes kaksi kolmesta uhreista. Loukkaantumisista 60 prosenttia tapahtui taajamissa.

Henkilövahingot tienkäyttäjäryhmittäin

Henkilövahingoista kolmannes tapahtui auton kyydissä matkustettaessa, kolmannes pyöräillessä ja joka seitsemäs jalankulkijoille.

Auton matkustajina kuoli ja loukkaantui kolmannes lapsista. Nokkakolareissa menehtyi neljä kymmenestä ja loukkaantui neljännes. Ulosajoissa menehtyi neljä kymmenestä ja loukkaantui neljännes

Pyöräilijänä menehtyi joka viides. Loukkaantuneista lapsista kolmannes oli pyörällä liikkeellä. Neljä viidestä heistä loukkaantui risteyksessä.  Loukkaantumisista yli puolet sattui pyörätien ja ajoradan risteyksessä.

Jalankulkijoina kuoli joka kolmas ja loukkaantui joka seitsemäs. Neljä viidestä henkilövahingosta tapahtui tietä ylitettäessä. Kuolemantapauksista ja loukkaantumisista puolet tapahtui suojatiellä.

Loukkaantuneista kahdeksan prosenttia oli mopoilijoita.

Kuvassa vasemmalla tieliikenteessä kuolleet lapset 2013-2022 ja kuvassa oikealla tieliikenteessä loukkaantuneet lapset 2013-2022.

Kuolleet ja loukkaantuneet lapset iän ja tienkäyttäjäryhmän mukaan vuonna 2022.

Tämä tarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin vuosina 2020-2022. Vuosi 2022 on ennakkotietoja. (Lasten ryhmällä käsitetään 0-14-vuotiaita).