Gå till innehållet
Mopoautossa istuu kaksi nuorta
Med mopedbil i trafiken

Mopedbilen är ett fordon som är lättare en personbil, så ojämnheter på vägytan har en större inverkan på den. Krocksäkerheten i en mopedbil inte är lika bra som i en personbil.

Säkerheten i en mopedbil

I mopedbilsolyckor urskiljs samma drag som i mopedolyckor och i olyckor för unga, nya personbilsförare. Oerfarna förare har svårt att anpassa sin hastighet till förhållandena. Körkunskapen sätts på prov, vilket syns som en ökning i avkörningar. Det är bra att vara medveten om att krocksäkerheten i en mopedbil inte är lika bra som i en personbil.

Mopedbilen är lätt och dess hantering är svårare

Trots att mopedbilen har fyra hjul, är det svårare att styra en mopedbil än en vanlig personbil vid halt vinterväglag. Mopedbilen är ett lättare fordon, så ojämnheter på vägytan har en större inverkan på den. Även sidovindar kan kännas som små svajningar i ett lätt fordon. I ett lätt mopedfordon kan föraren bättre observera vägens kvalitet och sakta ner vid behov.

Köra mopedbil på vintern

Under vintersäsongen ökar utmaningarna i mopedkörning och mopedbilskörning med hårt packad snö och snövallar som begränsar körvägarna. Med rätt utrustning, uppmärksamhet på vägval och en förutseende körstil blir vinterkörningen säkrare. På vintern krävs att både mopeden och mopedbilen utrustas med grovmönstrade däck som lämpar sig för vinterbruk. 

Mopedbilsförare gör klokt i att komma ihåg den smalare spårvidden på fordonet jämfört med vanliga personbilar. Mopedbilen kan inte nödvändigtvis använda samma spår som den övriga trafiken.

Greppet på sämre däck ger efter lättare, vilket kan leda till att man kör omkull. Utöver rätt däckval är valet av situationshastighet särskilt viktigt på vintern. Om man kör för fort kan man bli överraskad av den hala vägytan.

Däck till mopedbilar

Från början av november till slutet av mars ska en mopedbil utrustas med vinterdäck om vädret så kräver. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Mönsterdjupet på slitbanans huvudspår ska vara minst 3 mm.

Som vinterdäck anses däck som godkänts som vinterdäck för krävande vinterförhållanden enligt E-reglemente nr 117 eller 108 och som märkts med symbolen 3PMSF enligt nämnda E-reglemente eller som är sådana dubbdäck som avses i punkt 2 i Trafikskyddets föreskrift Användning av fordon på väg. Om ovan avsedda däck som lämpar sig för ett här avsett fordon inte är allmänt tillgängliga, anses andra däck med grovt mönster som lämpar sig för vinterbruk, dubbdäck eller däck med snökedjor som vinterdäck.

Utöver rätt däckval är valet av situationshastighet särskilt viktigt på vintern. Om man kör för fort kan man bli överraskad av den hala vägytan.