Gå till innehållet
talvinen tie Lapissa
Att färdas med bil i Finland

Broschyren Autolla Suomessa innehåller det viktigaste om att färdas med bil. I den dubbelsidiga broschyren finns den viktigaste informationen om att färdas med bil i ett format som är lätt att skriva ut och dela. Broschyren finns på åtta olika språk (finska, engelska, ryska, spanska, italienska, franska, japanska och kinesiska).

Broschyren riktar sig i första hand till turister som anländer till Finland och som allt oftare självständigt kör från en plats till en annan. Till exempel biluthyrare, tullen eller resebyråer kan dela broschyren. Du kan skriva ut broschyrerna för eget bruk eller för att distribuera dem vidare. Innehållet i broschyren är på finska på denna sida.

Trafikskyddet och Trafikförsäkringscentralen (TFC) har utarbetat broschyren.

Säkerhetsanordningar

  • Använd alltid säkerhetsbälte, även i baksätet. Alla som färdas med bil ska använda säkerhetsbälte.
  • Barn under 135 cm ska använda bilbarnstol

Kallt väder

  • Håll fläktarna på när det är kallt ute så att du kan se ut ur vindrutan.
  • Kontrollera att bilen har en varningstriangel och eventuellt en reflexväst. Med reflexer kan andra bilister se dig i mörker.
  • Använd motorvärmare före start. Mer information hittar du i bilens bruksanvisning.
  • Se till att det finns tillräckligt med varma kläder för en eventuell nödsituation.

Användning av belysning

Använd alltid strålkastare. Använd helljus på mörka obelysta vägar. Helljus kan blända andra förare. Du bör alltid byta till halvljus om det finns mötande trafik eller om du kör nära någon framför dig.

Läs om användningen av dimljus i bilens bruksanvisning.

Högertrafik

I Finland har vi högertrafik. Sträva efter att köra längs högra vägkanten för att minska kollisionsrisken med mötande trafik. Observera dock att även fotgängare kan röra sig vid vägkanten.

Hastighetsbegränsningar

Följ hastighetsbegränsningarna. Sänk hastigheten till en säker nivå vid svåra väglagsförhållanden.

Hastighetsbegränsningen är 50 km/h inom tätortsområden och utanför är den 80 km/h, om inte någon annan hastighetsbegränsning särskilt har anvisats.

Svåra körförhållanden

I Finland är det mörkt på vintern och vägarna är oftast snöiga och isiga. Under sådana förhållanden kan det vara svårare att ha kontroll över bilen. Vägen kan vara isig och hal, även om det inte ser ut så, och det tar längre tid att bromsa. Håll tillräckligt avstånd till dem framför dig och sänk hastigheten.

Titta på sevärdheter

Om du stannar på grund av norrsken, renar eller andra sevärdheter ska du stanna på en säker plats. Under inga omständigheter får du lämna bilen mörk på vägen på grund av din säkerhet. Använd varningsblinkers endast i nödsituationer.

Att röra sig i terrängen och snöskoterleder

Observera att navigatorer eller telefonens kartapplikationer kan leda dig bort från bilvägen. Det är förbjudet att köra bil på snöskoterleder, skidspår och på andra ställen i terrängen.

Djur på vägen

Se upp för djur som rör sig på vägområdet, särskilt renar och älgar. Sakta ner om du ser ett djur på vägområdet. Ofta rör sig renar och älgar i flock. Meddela nödnumret 112 om du krockar med ett djur.

Broschyren finns på åtta olika språk

Autolla Suomessa (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

Finland by Car (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

НА АВТОМОБИЛЕ ПО ФИНЛЯНДИИ (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

Finlandia en coche (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

Guidare in auto in Finlandia (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

La Finlande en voiture (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

車で巡るフィンランド   (Öppnas i ett nytt fönster) (PDF)

自驾游芬兰  (Öppnas i ett nytt fönster)(PDF)

Finland by car -esite kuvana